Jak zrobić skrzydełka kurczaka na ostro? strona 1 z 7

Skrzydełka kurczaka są wspaniałą przekąską podczas imprez, spotkań towarzyskich jak również kiedy chcemy spędzić spokojny wieczór przed telewizorem. Świetnie smakują z ostrymi i kremowymi dipami, słonymi paluszkami, zimnym piwem a ich jedzenie nie wymaga użycia widelca.
Jak zrobić skrzydełka kurczaka na ostro?
Rzeczy, których potrzebujesz:
1,1 kg skrzydełek kurczaka, 1 pomarańcza (skórka i sok), 1/3 szklanki sosu sojowego, 2 łyżki świeżego, startego na tarce imbiru, 1 łyżeczka płatków chilli, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki sosu chilli Sriracha, 1 łyżka drobno posiekanej kolendry, 1 zielona cebulka, drobno posiekana
Udostępnij na FB
1
Glazura do kurczaka na ostro 1
To są całe skrzydełka kurczaka. Należy je podzielić na 3 części.
2
Glazura do kurczaka na ostro 2
Ustal gdzie znajdują się stawy w skrzydełkach.
3
Glazura do kurczaka na ostro 3
Za pomocą ostrego noża mocno przetnij środek każdego stawu.
4
Glazura do kurczaka na ostro 4
Końcówki skrzydełek pozostaw na później. Możesz zrobić na nich rosół. Resztę skrzydełek włóż do naczynia do gotowania na parze. Jeśli takiego nie masz wystarczy duże sitko i garnek. Przełóż kurczaka do sitka do gotowania na parze i włóż do garnka.
5
Glazura do kurczaka na ostro 5
Wlej do garnka wodę w takiej ilości, aby dotykała dna sitka.
6
Glazura do kurczaka na ostro 6
Całość przykryj pokrywką, wodę doprowadź do wrzenia i gotuj skrzydełka na parze przez około 18-20 minut.
7
Glazura do kurczaka na ostro 7
Zetrzyj na tarce kawałek imbiru - potrzebujesz go 2 łyżeczki oraz skórkę z całej pomarańczy. Imbir i skórkę przełóż do dużej miski.
8
Glazura do kurczaka na ostro 8
Do tej samej miski wciśnij sok z całej pomarańczy, dodaj połowę sosu sojowego, ocet ryżowy i sos chilli sriracha.
9
Glazura do kurczaka na ostro
Dodaj płatki chilli i dokładnie wymieszaj.
10
Ugotowane skrzydełka
Skrzydełka powinny być już całkiem ugotowane. Teraz to co należy zrobić to podsmażyć skórkę. Najpierw należy nałożyć na kurczaka glazurę.
11
Przepis na skrzydełka na ostro 11
Wszystkie skrzydełka przełóż do miski z glazurą i delikatnie je w niej panieruj.
12
Przepis na skrzydełka na ostro 12
Skrzydełka przełóż na blachę wyłożoną aluminiową folią i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 218 stopni C na 2 półkę pod grzejnikiem na 3-4 minuty.
13
Przepis na skrzydełka na ostro 13
Skórka kurczaka powinna zacząć nabierać koloru i robić się chrupiąca.
14
Przepis na skrzydełka na ostro 14
Skrzydełka wyciągnij z piekarnika, odwróć na drugą stronę i posmaruj glazurą.
15
Przepis na skrzydełka na ostro
Skrzydełka znów włóż do piekarnika na kolejne 3-4 minuty, wyciągnij i posmaruj glazurą. Należy tą czynność powtórzyć 2 razy z każdej strony skrzydełek.
16
Skrzydełka na ostro
Piecz skrzydełka aż skórka zrobi się złota i brązowa. Po wyciągnięciu z piekarnika możesz je jeszcze raz posmarować glazurą, aby były bardziej wilgotne, jednak nie musisz tego robić.
17
Skrzydełka na ostro z sosem kolendrowym

Skrzydełka podawaj z sosem kolendrowym (przepis na sos kolendrowy).

  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub