Jak uniknąć salmonelli? strona 1 z 7

Salmonella to bardzo złośliwa bakteria, która czasem występuje w produktach żywnościowych takich jak jaja, kurczaki, pomidory, orzeszki ziemne, sos salsa, guacamole, a nawet w jedzeniu dla zwierząt. Rozwija się w odcinku jelitowym ludzi i zwierząt i prowadzi do zatrucia pokarmowego. Zatrucie to może mieć różny stopień nasilenia, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci. Są jednak sposoby na uniknięcie salmonelli. Jakie? Dowiesz się poniżej.
Jak uniknąć salmonelli?
Udostępnij na FB
1
zapobieganie salmonelli - krok 1
Zapobieganie salmonelli

Wszystkie surowe pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, drób, mleko i produkty mleczne, jaja, owoce morza, a nawet niektóre owoce i warzywa, mogą zawierać bakterię salmonelli. Z tego powodu powinno się unikać jedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa, drobiu lub jaj oraz spożywania niepasteryzowanych produktów mlecznych. Ta lista dotyczy również potraw z dodatkiem surowych jaj, przygotowywanych w domu, np. majonez, kogel mogel, lody.
2
zapobieganie salmonelli - krok 2
Bakterie salmonelli zabije dokładne gotowanie spożywanych produktów. O ile płukanie owoców to rzecz obowiązkowa, o tyle nie jest ono w stanie „zmyć” z nich ewentualnych bakterii, zwłaszcza w przypadku epidemii choroby.
3
zapobieganie salmonelli - krok 3
Żeby zapobiec zakażeniu ze strony owoców i warzyw należy:
- przed i po kontakcie z warzywami i owocami dokładnie umyć ręce ciepłą wodą i mydłem
- umyć owoce lub warzywa pod strumieniem bieżącej wody, a nie wymoczyć w zlewie lub w misce
- używać wyłącznie czystej deski do krojenia i umytych sztućców
- unikać kontaktu umytych owoców i warzyw z innymi surowymi produktami lub z powierzchnią, na której wcześniej leżały
4
zapobieganie salmonelli - krok 4
Źródłem salmonelli jest nie tylko pożywienie. Jej nosicielami mogą być również zwierzęta. Bakterie mogą znajdować się w ich jelitach, zatem kontakt z odchodami zwierząt może być ryzykowny. Ostrożność zależy zachować szczególnie w przypadku żółwi, węży i innych gadów, kur oraz reszty ptactwa. Po kontakcie z każdym ze zwierząt (lub czyszczeniu ich klatki itp.) zawsze należy dokładnie umyć ręce, używając mydła i ciepłej wody.
5
zapobieganie salmonelli - krok 5
Salmonella często uderza sezonowo. Często ma to miejsce na wiosnę i w lecie. Bardzo ryzykowny jest kontakt z kurczętami. Często mogą być one nosicielami bakterii salmonelli. Dzieci poniżej 5 roku życia pod żadnym pozorem nie powinny mieć możliwości kontaktu z pisklętami kur, ani kaczek. Rodzice muszą o tym pamiętać i zachować szczególną ostrożność.
6
zapobieganie salmonelli - krok 6
Objawy salmonelli oraz jej leczenie

Do objawów salmonelli zaliczamy bóle brzucha, biegunkę i gorączkę, która rozwija się 12-72 godzin po zakażeniu. Rekonwalescencja trwa zazwyczaj 4-7 dni i nie wymaga niczego więcej prócz spożywania dużej ilości płynów. Jeśli jednak biegunka jest bardzo ostra, chory może wymagać kroplówki.

W przypadku osób o wysokiej odporności, jeśli infekcja nie rozprzestrzeniła się poza obszar jelit, antybiotyk nie będzie konieczny. Terapia antybiotykowa może być potrzebna u osób wysokiego ryzyka, czyli małych dzieci, osób starszych oraz tych z osłabionym systemem odpornościowym.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub