Jak zrobić krem waniliowy?

Wierzcie lub nie, ale nie ma nic lepszego niż domowy krem waniliowy. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje niesamowicie. Możecie podawać go samodzielnie lub jako dodatek do eklerów i innych ciasteczek. Swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza bardzo powolnemu podgrzewaniu na małym ogniu, dlatego żeby wyszedł idealny warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Poniżej znajdziecie przepis, który pomoże wam wyczarować wyśmienity deser.
Jak zrobić krem waniliowy?
Rzeczy, których potrzebujesz:
2,5 szklanki mleka, 4 żółtka, Pół szklanki cukru (lub więcej do smaku), Pół szklanki mąki, Ekstrakt waniliowy (do kupienia tutaj)
1
Przygotuj składniki.Krem waniliowy 1
2
Oddziel żółtka od białek (do tego przepisu nie potrzebujesz białek).Krem waniliowy 2
3
Dodaj do żółtek cukier.Krem waniliowy 3
4
Zmieszaj żółtka z cukrem.Krem waniliowy 4
5
Dodaj mąkę i wymieszaj.Krem waniliowy 5
6
Wlej mleko do garnuszka i zagotuj.Krem waniliowy 6
7
Przełóż mieszankę z żółtkami do rondelka i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj mleko.Krem waniliowy 7
8
Postaw rondelek na mały ogień i podgrzewaj, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Dodaj do smaku cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii.Krem waniliowy 8
9
Jak krem zgęstnieje ściągnij go z ognia i odstaw na bok do wystygnięcia.
Krem waniliowy
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub