Jak zrobić chipsy z ziemniaków w piekarniku?

Jeśli masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu całego opakowania tłustych i słonych chipsów to jest na to sposób - możesz je zrobić samodzielnie w domu i dostosować ilość tłuszczu i soli do własnych potrzeb. Chipsy domowe są znacznie grubsze od chipsów sklepowych i mają bardziej ziemniaczany smak. Z pewnością ci posmakują.
Jak zrobić chipsy z ziemniaków w piekarniku?
Rzeczy, których potrzebujesz:
--- na 1 porcję ----, 1 duży ziemniak, 1,5 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie, możesz w ogóle nie dodawać tłuszczu), 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, Sól do smaku
1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
2
Pokrój ziemniaka na cienkie plasterki o grubości 1 mm (najlepiej mandoliną czy melakserem). Im cieniej pokroisz tym chipsy będą bardziej chrupiące. Pamiętaj jednak aby je obserwować podczas pieczenia aby się nie spaliły (im cieńsze tym krótszy czas pieczenia).
3
Przełóż plasterki ziemniaka do miseczki. Dodaj oliwę z oliwek, pieprz cayenne, sól i dobrze wymieszaj. Rozłóż plasterki na blasze do pieczenia i piecz z każdej strony po około 8-10 minut. Podawaj z ketchupem.


* W przypadku plasterków grubszych, 2mm należy rozgrzać piekarnik do 250 stopni i piec 10-15 minut.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (7)

Nie będzie widoczny na stronie
 
hejtcik - 2017-01-30
Ja zrobilam z innymi przyprawami i sa pyszne i chrupiace santraszeczke grupsze ale bardzo smaczne
hejtcik - 2017-01-30
Ja zrobilam z innymi przyprawami i sa pyszne i chrupiace santraszeczke grupsze ale bardzo smaczne
hejtcik - 2017-01-30
Ja zrobilam z innymi przyprawami i sa pyszne i chrupiace santraszeczke grupsze ale bardzo smaczne
Isa - 2016-03-15
Chipsy piekly sie prawie 50 min i mimo swojej 'cieniosci'..caly czas sa miekksie i gumowe...:/
Grrr - 2014-03-26
Ale przecież Lays są pyszne i nie mają konserwantów =.=
jagienka - 2014-03-24
ja polecam chipsy z cukinii :)
jagienka - 2014-03-24
ja polecam chipsy z cukinii :)
Bardzo często zdarza się, że otrzymujesz leki na receptę i zalecenie, aby przyjmować tylko połowę określonej dawki....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub