Jak zrobić skrzydełka w piekarniku?

Pieczone skrzydełka z kurczaka – czy trzeba mówić coś więcej, żeby nagle w niekontrolowany sposób zaczęło ci burczeć w brzuchu? Chrupiąca skórka, miękkie mięsko i zniewalająco smaczny słodki sos barbecue. Mało? Wykorzystaj przedstawiony poniżej przepis, jeśli masz ochotę na więcej.
Jak zrobić skrzydełka w piekarniku?
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 szklanka miodu, ¼ szklanki melasy, 1/3 szklanki ketchupu, 1/8 łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki papryki (polecam hiszpańską paprykę wędzoną), 1 łyżka soli, 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, ¼ łyżeczki soli gruboziarnistej, ¼ łyżeczki rozgniecionego czosnku, 2 łyżki sosu worcestershire (do kupienia tutaj), 1 łyżka musztardy, 1 ½ szklanki brązowego cukru, 4 łyżki oliwy, około 30-32 skrzydełek z kurczaka
1
Piekarnik nagrzej do 190°C.
2
W średniej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki prócz oliwy (i oczywiście skrzydełek).
3
Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i spryskaj oliwą.
4
Skrzydełka umieść w dużym plastikowym woreczku, najlepiej ze strunowym zamknięciem. Wlej do środka sos barbecue, szczelnie zamknij woreczek i potrząsaj jego zawartością do czasu, aż wszystkie skrzydełka będą równomiernie pokryte sosem.
5
Ułóż skrzydełka na przygotowanej wcześniej blasze. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz do czasu, aż skórka będzie chrupiąca, a mięso upieczone.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub