Jak zrobić sos do sałatki Cezar?

Sałatka Cezar to moja ulubiona sałatka. Soczysta sałata, miękki kurczak, chrupiące grzanki i aromatyczny parmezan. Wszystko w idealnych proporcjach. Jednak jak w każdej sałatce, także w sałatce Cezara najważniejszą rolę gra sos. Źle przygotowany zepsuje smak nawet najlepszej jakości składników. Sporządzony według dobrego przepisu przeniesie sałatkę w zupełnie nowy wymiar smaku. Taki właśnie jest sos do sałatki Cezar, na który przepis podaję poniżej. Spróbuj raz, a już nigdy nie zechcesz zamienić go na żaden inny.
Jak zrobić sos do sałatki Cezar?
Rzeczy, których potrzebujesz:
3 anchois rozgniecione na papkę (lub 1 ½ łyżeczki pasty z anchois), 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki i rozgniecione), 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ szklanki oliwy z oliwek
1
Anchois lub pastę z anchois, czosnek, jajko, sok z cytryny, musztardę i przyprawy umieść w miseczce i wymieszaj mikserem do całkowitego połączenia.
2
Ustawiając obroty miksera na małe powoli wlej do papki oliwę. Miksuj całość do uzyskania jednorodnego sosu.
3
Sos użyj natychmiast lub włóż do lodówki. Zachowa świeżość maksymalnie przez 3 dni.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Czarek - 2015-08-20
jajko surowe czy ugotowane? :o
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub