Jak zrobić pastę z groszku i mięty?

Nie możesz doczekać się wiosny? Marzysz o wiosennym pikniku w pierwszych, ciepłych promieniach słońca? Prędko przypomnisz sobie smak pikników na trawie gdy spróbujesz tej orzeźwiającej pasty do śniadaniowych kanapek!
Jak zrobić pastę z groszku i mięty?
Rzeczy, których potrzebujesz:
pęczek mięty (najlepsza jest taka z własnej hodowli), 100 g zielonego groszku z puszki (jeśli się uda, kup drobny zielony groszek cukrowy np. z Bonduelle), łyżeczka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, szczypta morskiej soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu,cytryna/limonka - kilka kropli (opcjonalnie), blender
1
Umyj listki mięty i porwij je na drobne kawałki. Całość wrzuć do wysokiego naczynia blenderowego. Przeciśnij czosnek przez praskę i również wrzuć do naczynia.
2
Odsącz groszek i wrzuć go do mięty i czosnku. Dodaj sól, pieprz i oliwę. Opcjonalnie możesz dodać także kilka kropli z cytryny/limonki
3
Całość dokładnie zmiksuj blenderem - powstanie niesamowicie smaczna, orzeźwiająca zielona pasta idealna go kanapek z ciemnego pieczywa, bagietki lub do grzanek. Smacznego!
Udostępnij na FB
Ostrzeżenia
  • Nie polecam smarować pieczywa masłem - pasta zawiera oliwę więc ma już trochę tłuszczu.
Wskazówki
Jeśli używasz kupionej w sklepie mięty doniczkowej, najlepiej zużyj wszystkie listki - nie jest ona tak aromatyczna, jak ta z własnej hodowli i trzeba ją dodać w dużej ilości oraz dobrze rozetrzeć przed zmieleniem.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub