Jak zrobić karmel?

Karmel to cukier, który najpierw topi się, a później ogrzewa, aż do uzyskania złotego lub ciemnobrązowego koloru. Będzie stale ciemniał, aż do momentu przelania go z rondelka lub dolania zimnego płynu.
Jak zrobić karmel?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Garnek z grubszym dnem, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody, Papier do pieczenia, 300 ml śmietany
1
Do garnka z grubszym dnem wsyp cukier i rozpuść go w 0,5 szklanki wody. W razie potrzeby możesz dodać jej nieco więcej. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ważne jest, by cukier rozpuścił się, zanim syrop zacznie wrzeć. W przeciwnym wypadku kryształki cukru mogą przywierać do boków garnka, a w syropie powstaną grudki.przepis na karmel 1
2
Postaw garnek na niewielkim ogniu i doprowadź do wrzenia, nie mieszaj jego zawartości. Obserwuj syrop podczas gotowania, zwłaszcza, gdy zaczynają się tworzyć coraz większe pęcherzyki, a całość zrobi się gęsta i lepka.przepis na karmel 2
3
Obserwuj gotujący się syrop. Całość zacznie nabierać jasnozłotego koloru, najpierw będzie to widoczne na krawędziach. Nie mieszaj karmelu. Możesz jedynie podnieść garnek i delikatnie nim obracać, aby cukier równomiernie rozlał się po jego dnie.przepis na karmel 3
4
Całość nadal podgrzewaj, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Teraz karmel jest już gotowy. Wszystkie czynności musisz wykonywać szybko, ponieważ karmel bardzo szybko zastyga.przepis na karmel 4
5
Tak przygotowany karmel możesz wylać na arkusz papieru do pieczenia i pozostawić do stwardnienia. Możesz go wówczas podzielić na części lub wykrawać z niego dowolne kształty.przepis na karmel 5
6
Możesz również zrobić z karmelu wyśmienity sos, który doskonale nadaje się jako dodatek do lodów lub deserów owocowych. W trakcie przygotowywania karmelu w osobnym garnku podgrzej 300 ml śmietany. Gdy karmel osiągnie odpowiednią barwę, połącz składniki razem.przepis na karmel 6
7
Wymieszaj całość i odstaw do ostygnięcia.
przepis na karmel 7
Udostępnij na FB
Przeczytaj teraz: Jak skarmelizować cukier?
  • Komentarze Tipy.pl (20)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Dominika2016 - 2016-10-24
halloween u mnie będzie super :)
Danuta - 2015-10-06
Zanim zaczniesz jeść wszelkie słodkości dobrze jest sprawdzić jakie masz stężenie cukru we krwi.Zrobisz to glukometrem. Cukier i sól to najwięksi bandyci dla organizmu każdego człowieka. Dlaczego to napisałam? Przez długi czas nie miałam pojęcia, że jestem chora na cukrzyce. Dzisiaj nie słodzę i nie solę nic, co sama przygotowuję do jedzenia i niestety muszę brać tabletki zmniejszające poziom cukru.
MadziaKędziora - 2013-05-12
18 %czy 12%
MadziaKędziora - 2013-05-12
jakiej użyć śmietany????
daria16rog - 2013-02-25
Mi wyszedł idealny jest przepyszny.
kucharz - 2013-02-11
a mi wyszedł jakiś stolec. I MAM NA TO TWARDE DOWODY.:D
tfqd - 2012-11-07
a do bimbru nadaje się
Muffinka - 2012-10-23
Pycha! Najlepiej smakuje z jabłkami. (Jabłka w karmelu :P) :)
olusia23225 - 2012-10-22
nie wiem dalczego, mi wyszedł gorzki :C
Klaudia :) - 2012-08-28
Nawet spoko :D udało mi się i jest bardzo smaczne bo lubię różne słodkości..
jednak nie udało mi się za bardzo szybko podzielić na mniejsze kawałki, ale wylałam na papier do pieczenia, gdy odrobinę karmel zastygł i dał sie odkleić od papieru, zwinęłam go w taki śmieszny rulon i pociełam na 6 kawałków :) i nawet udało mi się domyć garnek ;p
Edek - 2011-11-30
Masakra słodkie nie radze robić do pojedzenia , gdy chcę nam się słodkiego..:(
Stfur - 2011-04-17
Prawda... to straszne, że większość komentujących nie rozumie tego co czyta i mimo to komentuje :(. Karmel i karmelki nie mają wiele wspólnego.
vipera - 2011-02-27
Eeeee ludzie, ale to jest przepis na KARMEL, nie kajmak i nie żadne karmelki. o_O
Filozof71 - 2011-02-21
Tak czytam komentarze i dziwi mnie, że ludzie nie odróżniają karmelu od karmelków.
kuba - 2010-11-11
znam jeszcze lepszy puszka mleka kandyzowanego słodzonego i gotujemy w wodzie puszkę przez 3h i karmel gotowy jak w snikersie
Aga1 - 2010-08-04

No ja znam jeszcze lepszy przepis na karmelki takie mięciutkie i rozpływające się w ustach

2 szklanki miodu

2 szklanki cukru

1 kostka masła

(można dodać też łyżkę cynamonu jak ktoś lubi)

wszystko daje się do garnka i gotuje, cały czas mieszając bo może się szybko przypalić. Po około 10 minutach przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem np. masłem i czeka się aż wystygnie.

Kass87 - 2010-08-04

Ten karmel tutaj jest dość ryzykowny. Cukier szybko się pali, poza tym przywiera do garnka. Od czasu brązowienia do przypalenia są sekundy (jak z podgrzewaniem mleka - kipi czy klarowaniem masła - przypala się).

Ja mam lepszy sposób na karmel - ale dłużej trwa jego przygotowanie.

Karmel robię z mleka skondensowanego, słodzonego. Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka z wodą (puszka musi być prawie w całości pod wodą). Całość podgrzewamy aż woda zacznie się gotować. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 4 godziny. Po tym czasie studzimy i otwieramy puszkę i mamy pyszne toffi krówkowe.

StrikingGirl - 2010-08-04
jaki jest szacowany czas przygotowania? jestem bardzo ciekawa poniewaz nie lubie zbyt długo stac przy kuchence ;)
Rakazishi - 2009-12-22
Lepszy karmel zamiast wody jest z mlekiem:)a ten wyżej można latwo spartolić wystarczy chwilka nie uwagi i kicha:(
Majka - 2009-11-05
Karmel wyszedł wyśmienity. Dziękuję za przepis.
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub