Z czym jeść olej kokosowy?

Olej kokosowy jest niezwykle zdrowy. Wzmacnia on system odpornościowy organizmu, pomaga w leczeniu tarczycy oraz przyspiesza metabolizm powodując, że pomimo jego jedzenia (jest dość kaloryczny jak to olej) szybciej chudniemy. Oprócz tego olej kokosowy pomaga w przyswajaniu wapnia i magnezu, przyspiesza gojenie się ran oraz ma działanie antybakteryjne. Jak widać, olej ten ma wiele zalet i warto go jeść. Ale jak i z czym? Oto kilka propozycji:
Z czym jeść olej kokosowy?
1
Do smażenia. Niektóre oleje stają się toksyczne po osiągnięciu określonej temperatury i nie należy ich używać do smażenia (np. słonecznikowy czy sojowy). Olej kokosowy jest natomiast do smażenia najlepszy i można go używać nawet kilkukrotnie.
2
Do smarowania pieczywa zamiast masła.
3
Olej kokosowy jest bardzo zdrowy. Autor książki “Cud oleju kokosowego” zaleca jedzenie 2-4 łyżek oleju dziennie. Najlepiej jeść go rano na śniadanie prosto ze słoika łyżeczką - jest pyszny!
4
Dodaj do koktajlu. Do ulubionego koktajlu mlecznego lub owocowego dodaj łyżkę oleju kokosowego. Dzięki temu będzie znacznie smaczniejszy oraz zdrowszy.
5
Usmaż na nim jajka. Roztop na patelni trochę oleju kokosowego, wbij jajka i zrób jajka sadzone lub jajecznicę.
6
Dodaj do popcornu. Nalej trochę oleju kokosowego do rondelka, rozgrzej go i wrzuć ziarenka popcornu. Przykryj rondelek pokrywką i poczekaj, aż strzelanie popcornu całkowicie ustanie.
7
Zastąp olej słonecznikowy olejem kokosowym przygotowując wszelkie słodkie wypieki.
8
Usmaż na nim kurczaka lub warzywa. Będą miały wyjątkowy smak.
9
Wykorzystaj jako bazę do przygotowania dressingu do sałatki. Zamiast oliwy dodaj do dressingu olej kokosowy.
10
Usmaż na nim naleśniki. Podawaj z dżemem lub twarogiem wymieszanym z cukrem, rodzynkami i śmietaną.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
obiektyw - 2017-03-27
Komentarz został wpisany i go nie ma. Bo napisano, że do smażenia jest inny a do spożycia na zimno jest inny--to bardzo ważne. Ten do smażenia nie pachnie, ten tłoczony na zimno pachnie i jest wspaniały zamiast masła.
obiektyw - 2017-03-27
Wspaniale, ale bardzo ważne = do jedzenia na"surowo"koniecznie olej tłoczony na zimno- TEN NIE NADAJE SIĘ DO SMAŻENIA. DO SMAŻENIA JEST INNY OLEJ KOKOSOWY I TRZEBA TO KONIECZNIE ODRÓŻNIĆ. Dosyć dlugo już spożywam olej kokosowy tłoczony na zimno. Smaruję chleb zamiast masła i bardzo mi smakuje. Można też do kosmetyki twarzy//fantastycznie odmładza skórę,//do wznmocnienia włosow. Jest super, ale ja używam z dobrej Zielarni i z certyfikatem ' Virgin>>>>>
niki - 2015-08-11
od lat używam oleju kokosowego jest super i polecam każdemu, jeżeli ktoś nie lubi smaku kokosa można kupić taki który nie pachnie i nie ma smaku. Naprawdę warto mimo iż nie jest to produkt najtańszy
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub