Jak zrobić syrop z buraka na kaszel?

Syrop z buraka był w poprzednim stuleciu bardzo popularnym oraz skutecznym lekiem na kaszel. Syrop ten ma jednak o wiele więcej zdrowotnych właściwości. Jego picie zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi. Picie syropu z buraków polecane jest w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży (cierpiących na anemię) oraz dla wszystkich dorosłych podatnych na przeziębienia.
Jak zrobić syrop z buraka na kaszel?
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 średnie buraki, 2-3 łyżeczki miodu
1
Dwa średniej wielkości buraki zetrzyj na tarce.
2
Do buraków dodaj 2-3 łyżeczki miodu.
3
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
4
Całość schłodź w lodówce. Podawaj co godzinę po jednej łyżeczce dzieciom, zaś dorosłym po 1 łyżce stołowej. Syrop z buraków wspomaga leczenie grypy, przeziębienia i anginy.
5

Stary przepis babci:


W sporym buraku drążymy otwór po czym wsypujemy do niego cukier. Całość podgrzewamy na płycie kuchennej.

Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (17)

Nie będzie widoczny na stronie
 
m - 2017-01-05
kroje cebule na plasterki,daje na spód misy,na to daje cały burak pokrojony w drobne kosteczki,na to marchew startą na tarce,3-4 ząbki czosnku,znowu daję cebule pokrojoną wplasterki ina to 2łyżki miodu prawdziwego rozciągam po cebuli.Ztego wychodzi okoł150 ml soku.3 dni 4osobowa rodzina ok15ml na osobe
czarnulka_25 - 2016-12-25
Miodu się nie gotuję, bo traci wszystkie właściwości. Ja piję go ze schłodzoną wodą, oraz w syropie dicotuss. A buraki to lubię jeść, tarte lub w barszczu :)
Grazka - 2016-09-19
Gotowanie miodu przez 20 minut? Wg. mnie to profanacja tego naturalnego produktu.
bozena - 2016-04-05
Ostatnio coraz czesciej autorzy bezmyślnie kopiują artykuły o gotowaniu miodu.
lea - 2016-02-15
jak zrobić syrop na kaszel z buraka - tak jest po polsku!
psz - 2016-01-28
po pierwsze żeby to zagotować trzeba nalać wody, inaczej będzie smażenie, po drugie miód do gotowania ? serio ? po trzecie schładzamy w lodówce ... kto wymyśla takie brednie trzeba być chorym człowiekiem żeby takie coś wypisywać. ?????????
www - 2015-05-18
a co to za odmiana buraków na kaszel?
dr - 2015-02-16
Miodu się nie gotuje bo traci swe właściwości!
mamma - 2014-10-14
Burak musi być surowy. Tak jak napisałam, niczego nie trzeba tutaj gotować!!! Do surowego wsypujemy cukier. Może być trzcinowy. Na zdrowie ;-)
wiolka - 2014-10-13
A ten burak na babciny sposób m być gotowany czy surowy?
Jadwiga - 2014-10-13
Mam pytanie, ponieważ jestem bardzo uczulona na miód czy można zastąpić np. słodzenie cukrem np. trzcinowym
kuba - 2014-10-13
a od kiedy to się ciepłe potrawy schładza w lodówce
Milka - 2013-05-27
Sposobem babci wyleczylam zapalenie oskrzeli w ciagu jednej nocy. Oprocz syropu wzielam 4 witaminy C i wypilam szklanke naparu z lipy. Pocilam sie w nocy okropnie, zmienialam pizamy 3 razy, ale rano mialam tylko lekki katar a tak nie moglam mowic a kaszel chcial mnie udusic. Ten sposob stosuje od lat przy kazdym przeziebieniu i na szczescie nie musze brac antybiotykow.
mamma - 2012-11-02
Najprostszy sposób na syrop z buraka, to ten babciny: buraka z wierzchu wydrążamy, nie dużo, tak, żeby do powstałego otworu nasypać 2 łyżki cukru. Nie trzeba gotować!!! Po 2 godzinach cukier wyciągnie pewną ilość soku z buraka i rozpuści się w nim. Syrop pijemy, a burak nadal wypuszcza sok do otworu. Aż do całkowitego zwiędnięcia. jeden burak starczy tak na kilka dni. Całość przechowujemy w lodówce.
Agravka - 2012-09-24
zgadzam się z Martą, dodałabym miód jak sok ostudzi się do temperatury 40 st., a i jeszcze warto przecedziec powastały syrop przez czystą gazę :)
dzoann - 2012-02-09
Niestety mi zamiast soku wyszła sałatka :(.
Marta - 2011-10-20
Polecam nie dodawać miodu do gotowania tylko po ostudzeniu burakow.w wysokich temperaturach miod traci swoje cudowne wlasciwosci.
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub