Jak zrobić roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku? strona 1 z 6

Soczyste i kruchutkie mięso z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką, zamykające w środku aromatyczną szynkę i ciepły, ciągnący się ser. To krótki opis roladki z kurczaka, na punkcie której oszaleją wszystkie twoje zmysły. To prosty pomysł na smaczny i efektowny obiad. Przekonaj się korzystając z przepisu zamieszczonego poniżej.
Jak zrobić roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku?
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 duże filety z kurczaka, 4 plasterki dobrej szybki, 2-4 plasterki żółtego sera, 1-2 szklanki doprawionej bułki tartej, 3 jajka (rozbełtane), sos serowy: 14-15 plasterków sera żółtego, 1 szklanka mleka, 15 g masła
Udostępnij na FB
1
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 1
Nagrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj ser i szynkę.
2
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 2
Filet z kurczaka umieść w folii śniadaniowej.
3
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 3
Rozbij go tłuczkiem na grubość około 6 mm, kierując się od środka do zewnątrz. To samo zrób z pozostałymi filetami. Odstaw je na bok.
4
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 4
Bułkę tartą wsyp do dużej miski lub na talerz. Jajka rozbełtaj w miseczce.
Wydobądź filety z folii, a większe z nich pokrój na kawałki wielkości dłoni.
5
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 5
Na wierzchu każdego z nich połóż plasterek szynki i kawałek sera żółtego.
6
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 6
Zwiń filety wzdłuż dłuższego boku. Postaraj się wepchnąć końce w środek roladki, żeby jej zawartość nie wyciekała podczas pieczenia. Zabezpiecz każdą roladę wykałaczkami.
7
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 7
Zanurzaj roladki w jajku...
8
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 8
…a następnie obtaczaj w bułce tartej zmieszanej z przyprawami.

Na patelni umieszczonej na średnim ogniu rozgrzej olej. Podsmaż roladki z każdej strony, ale tylko przez krótką chwilę, żeby ściąć panierkę. Reszta procesu odbędzie się w piekarniku.
9
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 9
Umieść roladki na papierowych ręcznikach, które wchłoną tłuszcz. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.

W międzyczasie przygotuj sos serowy. Podgrzej mleko z masłem w rondelku na średnim ogniu. Uważaj, żeby nie zaczęło wrzeć. Zmniejsz nieco ogień i zacznij dodawać ser – po jednym plasterku naraz, ciągle mieszając, do czasu, aż cały ser się roztopi. Gdy tak się stanie, zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok.
10
roladki z kurczaka z serem i szynką - krok 10
Jeśli na sosie zrobi się kożuch, zbierz go, ponownie podgrzej sos i wymieszaj. Podawaj roladki w naczyniu żaroodpornym polane sosem. Smacznego.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub