Jak zrobić grzyby portobello nadziewane jajkiem sadzonym i szpinakiem? strona 1 z 4

Szukasz oryginalnego pomysłu na przekąskę? Pieczarki portobello z jajkiem sadzonym na pewno przypadną ci do gustu. Szpinak, pomidory i wędzony ser żółty nadadzą całej potrawie wyjątkowego smaku. Grzyby możesz zaserwować na obiad, podać jako przekąskę podczas uroczystej kolacji lub zjeść na pożywne śniadanie. Przepis poniżej.
Jak zrobić grzyby portobello nadziewane jajkiem sadzonym i szpinakiem?
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 duże grzyby portobello, tłuszcz (masło, olej lub tłuszcz w sprayu), 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 małej cebulki (posiekanej), 1/2 małego pomidora (pokrojony w drobną kostkę), 3/4 szklanki szpinaku (pokrojony w paski), 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/8 łyżeczki soli, 1/4 szklanki startego wędzonego sera Gouda, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Udostępnij na FB
1
grzyby portobello z jajkiem sadzonym - krok 1
Nagrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj grzyby usuwając nóżki i blaszki. Obie strony każdej pieczarki portobello natłuść (najlepiej użyć do tego tłuszczu w sprayu). Ułóż kapelusze grzybów na blasze do pieczenia i włóż na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Następnie wylej soki puszczone przez pieczarki i zmniejsz temperaturę pieczenia do 200°C.

Rozgrzej oliwę patelni umieszczonej na średnim ogniu. Podsmaż na niej cebulkę, aż się zrobi się złota (około 5 minut). Dodaj pomidory i szpinak. Gotuj do czasu, aż szpinak zacznie „więdnąć” (około 1 minutę). Dopraw solą i pieprzem.
2
grzyby portobello z jajkiem sadzonym - krok 2
Rozdziel farsz pomiędzy poszczególne grzyby. Wierzch pieczarek posyp tartym żółtym serem. Ostrożnie wbij jajko do środka każdego kapelusza. Żółtko powinno znaleźć się w zagłębieniu.
3
grzyby portobello z jajkiem sadzonym - krok 3
Włóż blachę ponownie do piekarnika i piecz grzyby do czasu, aż białko się zetnie (około 10 minut). Po wyjęciu udekoruj natką pietruszki. Podawaj ciepłe.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub