Fakty i mity na temat zdrowego odżywiania strona 1 z 7

Wiele razy słyszymy w mediach popularne ostatnimi czasy stwierdzenie: „Jesteś tym, co jesz”. Jest w nim sporo prawdy. Błonnik, białko, woda - wszystko to jest niezbędne dla naszego zdrowia. Ale czy na pewno owo "zdrowe odżywianie" jest całkowicie bezpieczne? Nawet w tych staraniach często można „przedobrzyć”. Przeczytaj poniższą poradę, a poznasz fakty i mity na temat zdrowego odżywiania.
Fakty i mity na temat zdrowego odżywiania
Udostępnij na FB
1
błonnik
Błonnik

Dietetycy wciąż alarmują, że współczesny człowiek spożywa za mało błonnika. A przecież wspomaga on trawienie ułatwiając przemieszczanie się treści pokarmowej w jelitach, dzięki czemu jest niezwykle istotny w profilaktyce raka jelita grubego. Poza tym, błonnik to sprzymierzeniec każdego, kto jest na diecie - pęczniejąc w żołądku, sprawia, że jemy mniej. Pomaga także dbać o prawidłowy poziom cholesterolu: tworzy na ścianie jelita śluzową powłoczkę, która utrudnia jego wchłanianie.

Jednak choć błonnik rzeczywiście jest nam potrzebny, jego nadmiar może działać na nasze zdrowie niekorzystnie. Przede wszystkim może zaburzać wchłanianie wielu niezbędnych witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo czy rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, E, D, K). Czasem zaburza także wchłanianie niektórych leków, np. tabletek antykoncepcyjnych lub środków obniżających poziom cholesterolu. Dlatego unikaj jednoczesnego przyjmowania błonnika i leków oraz suplementów diety.

Poza tym nadmiar błonnika w diecie może również powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego: wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki.
2
woda
Woda

Każdy dietetyk jak mantrę powtarza, że powinniśmy pić co najmniej dwa litry wody dziennie. Jednak jeśli w krótkim czasie wypijemy za dużo płynów, zaburzymy gospodarkę elektrolitową w organizmie. Spadnie stężenie najważniejszych elektrolitów – jonów potasu, sodu, wapnia, które zostaną wydalone z moczem (im więcej wypitych płynów, tym częstość oddawania moczu większa). To może z kolei powodować uczucie osłabienia, ból głowy, rozkojarzenie, a w krańcowych przypadkach nawet utratę świadomości.
3
białko
Białko

Dziennie powinniśmy dostarczać organizmowi 0,8 g białka w przeliczeniu na każdy kilogram masy ciała. Jeśli jednorazowo zjemy go więcej, nic się nie stanie. Jednak stałe przekraczanie normy przeciąża nerki i wątrobę odpowiedzialne za jego przetwarzanie. Długotrwały nadmiar białka prowadzi do zakwaszenia organizmu i rozwoju takich chorób jak miażdżyca, nadciśnienie, choroby serca i naczyń krwionośnych.
4
owoce
Owoce

Surowe owoce to bogactwo witamin i minerałów, ale spożywane w nadmiarze mogą wywołać wzdęcia, bóle brzucha, biegunki. Codziennie powinno się zjadać dwa duże owoce lub szklankę owoców leśnych (jagody, truskawki, maliny). Należy również uważać na popularny latem rabarbar. Co prawda zawiera on dużo potasu, ale jest też bogatym źródłem kwasu szczawianowego, który wiąże wapń i prowadzi do kamicy.

Suszone owoce zawierają witaminy A i E, minerały i błonnik, jednak są bardzo kaloryczne. Jedzmy je tylko od czasu do czasu i w niewielkich ilościach.
5
czosnek
Czosnek

Wszyscy wiemy, że czosnek to naturalny antybiotyk. Ma właściwości bakteriobójcze, stymuluje układ odpornościowy, pobudza krążenie, obniża poziom cholesterolu, zwalcza biegunki, zapobiega zakrzepom i zatorom. Samo zdrowie? Tak, pod warunkiem, że jemy nie więcej niż 3 ząbki dziennie.

Spożycie zbyt dużej ilości czosnku może podrażniać błonę śluzową żołądka. Nie powinno się go jeść podczas miesiączki i przed niektórymi zabiegami, np. rwaniem zęba, ponieważ rozrzedza krew i może nasilać krwawienie. Jako że czosnek obniża ciśnienie, jest niewskazany dla niskociśnieniowców.
6
sok grejpfrutowy
Sok grejpfrutowy

Sięgając po sok grejpfrutowy należy zachować ostrożność. Nie wolno go łączyć z lekami obniżającymi ciśnienie krwi, stosowanymi w bezsenności, środkami psychotropowymi i uspokajającymi oraz z lekami przeciw miażdżycy. Sok ten może bowiem powodować niebezpieczne nasilenie działania tych leków.
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
npa - 2015-07-12
Pewien rolnik chciał odzwyczaić swojego konia od niezdrowego jadła, a ponieważ każde jest niezdrowe jak wynika między innymi z powyższego artykułu, przestał go po prostu karmić. Niestety koń nie zrozumiał dobrych intencji swojego właściciela i po miesiącu absolutnej głodówki niestety zdechł.
Majka - 2015-07-12
na zdjęciu są zboża - gluten to może być alergia albo brak enzymów i nie trawi się wtedy białka roślinnego-glutenu....za dużo glutenu i gotowe żarcie - to nie zdrowe, bo obecnie wszędzie go wpychaja nawet do kiełbasy jako wypełniacz treści pokarmowej - wtedy jadamy go za dużo i to jest szkodliwe, poza tym obecne zboża ulepszone zawierają aż 50 procent więcej glutenu niż zboża sprzed wojny....
patrycjablo - 2015-07-10
Ja tam wybieram błonnik a dlaczego? powody są proste http://wzdecia.dozdrowia.com/blonnik.php
Bardzo często zdarza się, że otrzymujesz leki na receptę i zalecenie, aby przyjmować tylko połowę określonej dawki....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub