Jak zrobić grzane wino żurawinowe?

Grzane wino w takiej odsłonie zaskoczy nawet największych koneserów. Słodko-cierpki smak żurawiny, korzenny aromat przypraw, orzeźwiająca nuta cytrusów i cydru – a to wszystko połączone czerwonym winem. Lepszej kombinacji sobie nie wyobrażam. A wy?
Jak zrobić grzane wino żurawinowe?
Rzeczy, których potrzebujesz:
750 ml czerwonego wina, 6 szklanek cydru jabłkowego, 1 pałeczka cynamonu, szczypta mielonych goździków, 2 duże pomarańcze (+ kilka plasterków do dekoracji),1 duża cytryna, 7 łyżeczek cukru (lub w zależności od potrzeb), 1 szklanka owoców świeżej żurawiny
1
Wino wlej do garnka i umieść na średnim ogniu. Powoli dodaj do niego cydr. Całość podgrzej wraz z cynamonem i goździkami.
2
Cytrynę i pomarańcze dokładnie wyszoruj i wyparz. Przekrój je na pół i wyciśnij sok do garnka. Wrzuć do niego również wymyte skórki cytrusów. Dodaj cukier i żurawinę. Wymieszaj.
3
Całość gotuj na średnim ogniu przez około 85 minut. Jeśli chcesz, dodaj więcej cukru.
4
Gdy grzaniec będzie gotowy, wyciśnij sok z owoców żurawiny dociskając je do brzegu garnka. Odcedź wino.
5
Podawaj udekorowane świeżą żurawiną, pałeczką cynamonu i plasterkiem pomarańczy.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub