Jak zrobić gorącą czekoladę? strona 1 z 2

Gorąca czekolada to pyszny napój, który poprawi humor w zimowe wieczory. Schłodzona – orzeźwi lub nada się jako dodatek do deserów. Ten artykuł opisuje jak samemu zrobić gorącą czekoladę. Możesz przyprawić ją według własnego uznania lub dodać do niej odrobinę alkoholu. Możliwości jest nieskończenie wiele.
Jak zrobić gorącą czekoladę?
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 filiżanki wiórek czekoladowych, 2 filiżanki mleka Opcjonalnie:, bita śmietana, szczypta soli, przyprawy, np. cynamon, gałka muszkatołowa, likier lub spirytus
1
Zaopatrz się w dobrej jakości czekoladę. W zależności od twoich preferencji i smaku, jaki chcesz uzyskać, może być mleczna, gorzka lub nawet biała.
2
Posiekaj czekoladę na kawałeczki. Najłatwiejszym sposobem jest użycie do tego celu ząbkowanego noża. Upewnij się, że nóż nie był wcześniej używany do krojenia cebuli lub innych produktów o intensywnym zapachu, inaczej zniszczysz smak czekolady.
Ilość czekolady zależy od tego jak mocny chcesz otrzymać napój. Na początek wystarczy 25g czekolady na filiżankę napoju. Jeśli będziesz potrzebować więcej, po prostu jej dodasz.posiekana czekolada
3
Ustaw palnik na średni lub mały ogień. Do rondla wlej mleko lub wodę i delikatnie wsyp posiekaną czekoladę. Mleko nada czekoladzie bardziej intensywny smak, ale to czy użyjesz mleka, czy wody zależy tylko od ciebie. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę likieru lub spirytusu. Dolewając go w tym momencie sprawisz, że część alkoholu wyparuje, co odrobinę złagodzi smak czekolady.
mleko i posiekana czekolada
Udostępnij na FB
Ostrzeżenia
  • Do mieszania czekolady nie używaj łyżki tylko metalowej trzepaczki. Inaczej twój napój będzie pełny grudek.
  • Nie zostawiaj rondla na ogniu, ponieważ czekolada może łatwo się przypalić.
Wskazówki
  • Szczypta soli pozwoli wydobyć jeszcze bardziej intensywny smak czekolady.
  • Spróbuj mieszać ze sobą różne rodzaje czekolady, np. mleczną z gorzką. Możesz również użyć nadziewanych batoników.
  • Nie bój się dodać do czekolady łyżki lub dwóch śmietanki.
  • Poeksperymentuj z różnymi przyprawami i ziołami, takimi jak bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa czy imbir. Doskonałym dodatkiem do kawy jest cynamon!
4
czekolada połączona z mlekiem
Mieszaj całość w sposób ciągły, dopóki mleko i czekolada całkowicie się nie połączą. Możesz zaobserwować na powierzchni mieszaniny czarne plamki. Są to drobinki nieroztopionej czekolady. Kontynuuj mieszanie dopóki całkowicie nie znikną.
Jeśli mieszanka robi się za gorąca lub czujesz, że za chwilę może się przypalić, zdejmij rondel z ognia i kontynuuj mieszanie. Postaw rondel z powrotem na ogniu, gdy mieszanina trochę się ochłodzi.
5
gorąca czekolada
Dopraw czekoladę według swoich upodobań. Możesz do tego użyć cynamonu lub gałki muszkatołowej. Jeśli wcześniej nie dodałaś likieru, możesz to zrobić teraz. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić – alkohol nie będzie miał czasu, żeby wyparować, a smak napoju może się zrobić zbyt ostry.
6
Wyłącz ogień i natychmiast przelej czekoladę do kubków. Możesz ją przystroić listkiem mięty, bitą śmietaną lub szczyptą cynamonu.
Wskazówki
  • Szczypta soli pozwoli wydobyć jeszcze bardziej intensywny smak czekolady.
  • Spróbuj mieszać ze sobą różne rodzaje czekolady, np. mleczną z gorzką. Możesz również użyć nadziewanych batoników.
  • Nie bój się dodać do czekolady łyżki lub dwóch śmietanki.
  • Poeksperymentuj z różnymi przyprawami i ziołami, takimi jak bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa czy imbir. Doskonałym dodatkiem do kawy jest cynamon!
Ostrzeżenia
  • Do mieszania czekolady nie używaj łyżki tylko metalowej trzepaczki. Inaczej twój napój będzie pełny grudek.
  • Nie zostawiaj rondla na ogniu, ponieważ czekolada może łatwo się przypalić.
  • Komentarze Tipy.pl (7)

Nie będzie widoczny na stronie
 
olaturlej - 2013-05-13
Świetny przepis ,a co najważniejsze to ,że nie jest w proszku taka jak w sklepie .Sami ją robimy i widzimy , jest zdrowsza i lepsza dużo razy więcej.Mi osobiście bardzo smakuje i to mój najlepszy przepis na gorącą ,domową czekoladę.Nie jest droda i dobra polecam.
zjz - 2013-03-11
nie wszło mi :ooo a sie starałam :(
zigitrn - 2012-10-16
Tak gorąca czekolada z cukrem waniliowym i bitą śmietana, bomba kaloryczna ale od czau do czasu warto zatopić się w takiej przyjemności
Olo - 2012-03-14
Wyborny przepis i wykonanie. Najlepiej dodawać mnóstwo czekolady(nie trzeba kroić aby dobrze się rozpuściło) i cukru waniliowego.GENIALNE!!! Ja użyłem półtorej czekolady mlecznej wedla i zwykłego cukru waniliowego + dużo mieszania i uśmiech na twarzy gwarantowany :) POLECAM
Klops - 2010-12-09
Hmm
Nawet ciekawy sposób.. Ciekawe jak mi to wyjdzie :)
KING - 2010-07-03
A co jeśli mam gorzką czekoladę a chcę mieć słodki napój? Wystarczy że dodam cukru?
Kqawi - 2010-04-10
Po co to wszystko? Wystarczy tylko wlac trochę mleka do garnka i 2 kostki czekolady gorzkiej i ugotowac w kuchence
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub