Jak zrobić sos do spaghetti? strona 1 z 6

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
Jak zrobić sos do spaghetti?
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku, Suszona bazylia (do smaku), Suszone oregano (do smaku), Sól (do smaku), 400-500 g mielonego mięsa (opcjonalnie), Pół szklanki sherry (białe wino - opcjonalnie), 800 g krojonych pomidorów (puszka), 170 g przecieru pomidorowego, liść laurowy, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Udostępnij na FB
Ostrzeżenia
  • Uważaj z przyprawami. Lepiej na początku doprawić za mało niż za dużo. Z przyprawami a przede wszystkim solą należy być bardzo ostrożnym!
1
krojenie cebuli do sosu
Cebulę obierz z łupin i drobniutko pokrój.
2
Smażenie cebuli na złoto
Rozgrzej w garnku lub na patelni 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną drobno cebulę.
3
Dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku.
4
Dodaj bazylię oraz oregano
Dodaj jedną łyżkę suszonej bazylii oraz 1 łyżkę suszonego oregano. Mieszaj, aż cebulka zrobi się złota.
5
Dodaj mielone mięso
Jak już cebulka będzie odpowiednio przysmażona dodaj 400-500 g mielonego mięsa.
6
Podsmażaj, aż mięso będzie gotowe
Mieszaj, aż do czasu, aż mięso zrobi się brązowe.
7
Dodaj wina (opcjonalnie)
Teraz możesz opcjonalnie dodać 1/3 szklanki sherry (białe wino).
8
Dodaj krojone pomidory
Dodajemy 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów oraz ok 170 g przecieru pomidorowego.
9
Przypraw
Dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do smaku sól oraz ulubione przyprawy (opcjonalnie) oraz łyżeczkę cukru (aby zlikwidować kwaskowaty posmak).
10
gotowy sos do spaghetti
Całość mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Podawaj z makaronem typu spaghetti lub innym wg uznania.
Ostrzeżenia
  • Uważaj z przyprawami. Lepiej na początku doprawić za mało niż za dużo. Z przyprawami a przede wszystkim solą należy być bardzo ostrożnym!
Przeczytaj teraz: Jak zrobić sos serowy?
  • Komentarze Tipy.pl (16)

Nie będzie widoczny na stronie
 
EloElo - 2016-12-02
Tu czytasz o jedzeniu zjeżdżasz w dol a tam "grzybica paznokci", "zylaki". Błagam trochę rozsądku z reklamami artykułów...
ptr - 2016-09-21
troszke podrasowałem go wg swoich upodobań ,ale sama baza wg przepisu naprawde super :) śmiało polecam
patyczak - 2016-08-16
Kiedyś to i ja bawiłam się w robienie domowego sosu. Teraz moje życie trochę się zmieniło i kupuje gotowy. Jest bardzo smaczny, zrobiony z włoskich pmidorów i według włoskiej tradycji.
asia89 - 2016-04-25
ja dodatkowo dodałam ostrej papryki i suszone pomidory,sos wyszedł wyśmienity
jajebie - 2016-02-01
nie można tego zrobić na jednej stronie, tylko rozpisywać po jednym zdaniu na slajdzie? ale cóż, zyski z reklam ważniejsze od użytkownika...
Zadowolona - 2015-01-21
Zawsze kupowałam gotowe sosy,ale dzisiaj zrobiłam ten w/g przepisu i SZACUN
4d4
hyh - 2014-12-22
a gdzie marchew ?
Chammey - 2014-09-16
własnie że gotowe sosy są najlepsze. robienie samemu sosu bolognese to głupota do potęgi
elwirka27 - 2014-05-23
Proponuję dodać do tego podsmażonej świeżej papryki, świeże pomidory, pieprz i zioła prowansalskie. Do smaku można dodać też trochę ulubionego ketchupu. :)
Ewelina82 - 2013-01-28
Warto wzbogacić przepis startym serem żółtym i posypać nim przygotowany sos oraz dodać świeżą bazylię, która doskonale wydobędzie i podkreśli smak potrawy.
Marlena - 2012-11-27
Wszystko ok, tylko ziola i przyprawy dodajemy na samym koncu aby pieprz nie byl gorzki i zachowal sie smak ziol
Radzio - 2012-05-08
dobry sos
AGUŚKA - 2012-04-12
dzisiaj robiłam ten sosik ,ale troszeczkę pozmieniałam tzn zamiast wina dodałam kostkę rosołową rozpuszczoną w 500ml wody ... zamiast przecieru dodałam 0.5 łyżeczki papryki ostrej , i 1,5 papryki słodkiej :) sosik wyszedł pyszny :)
ula123456789 - 2012-02-28
bardzo pyszny jadlam!POLECAM
gosia - 2012-01-28
zrobiłam dziś sos i wyszedł pyszny! zdecydowanie polecam przepis!
Kinga - 2010-08-25
Ja zawsze robię taki sos ze świeżych pomidorów. Oczywiście jest to bardziej pracochłonne - pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno i smażyć na dużej patelni bez przykrycia na małym ogniu - aby cała woda wyparowała a pomidory odpowiednio zgęstniały.
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub