Jak gotować komosę ryżową?

Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej. Była przysmakiem Inków. Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest, bliżej jej do buraka i szpinaku. Jej owoce to malutkie, bogate w skrobię orzeszki. Komosa jest niezwykle bogata w witaminy, białko i sole mineralne. Jak gotować komosę?
Jak gotować komosę ryżową?
1
Komosę gotuje się podobnie jak ryż. Największa różnica polega na tym, że komosę trzeba przed gotowaniem wymoczyć. Dzięki temu, komosa jest smaczniejsza i daje lekko orzechowy smak.
2
Wypełnij garnek 1½ szklanki zimnej wody.
3
Dodaj szklankę komosy ryżowej.
4
Pozostaw w wodzie przez 15 do 30 minut.
5
Umieść komosę w sitku i odsącz ją z wody, w której się moczyła. Przelewaj ją czystą wodą, aby dokładnie ją wypłukać.
6
Komosę ponownie włóż do garnka i zalej 1½ szklanki posolonej wody.
7
Postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu przemieszaj ziarno.
8
Gdy woda będzie kipieć, zakryj garnek pokrywką i zmniejsz ogień.
9
Gotuj komosę przez 20-30 minut pod przykryciem.
10
Po tym czasie zdejmij komosę z ognia, ale nie zdejmuj pokrywki.
11
Odstaw garnek na 5 minut.
12
Przemieszaj komosę widelcem i podawaj.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub