Jak smażyć pączki, aby nie wchłaniały dużo tłuszczu? strona 1 z 7

Pączki są bombami kalorycznymi a zatem jednymi z największych wrogów osób na diecie. Ale jak wyrzec się jedzenia pączków w Tłusty Czwartek? Jedzenie pączków w ten dzień jest tradycją, poza tym są przecież takie pyszne. Jeśli jednak koniecznie musisz zjeść w czwartek chociażby jednego pączka przeczytaj poniższe rady dotyczące pieczenia pączków o niższej zawartości tłuszczu.
Jak smażyć pączki, aby nie wchłaniały dużo tłuszczu?
Udostępnij na FB
Wskazówki
  • Aby tłuszcz nie kipiał wrzuć do oleju w czasie smażenia kawałki obranego ziemniaka.
1
smażenie pączków żeby nie wchłaniały tłuszczu - krok 1

Odpowiednia temperatura tłuszczu


Tłuszcz do smażenia pączków musi być odpowiednio rozgrzany. W przeciwnym razie pączki wchłoną za dużo tłuszczu. Poza tym że będą ociekać nadmiernymi kaloriami, będą również niesmaczne. Uważaj aby tłuszcz nie był również zbyt gorący - wówczas pączki będą w środku surowe.


Jak sprawdzić temperaturę? Wrzuć odrobinę ciasta do tłuszczu. Jeśli zacznie skwierczeć, wypłynie na wierzch i w ciągu minuty zrobi się złote wówczas możesz smażyć pączki.

2
smażenie pączków żeby nie wchłaniały tłuszczu - krok 2

Obgotowywanie pączków


Nasze babcie obgotowywały pączki przed ich smażeniem. Dzięki temu nie wchłaniały one nadmiaru tłuszczu. Zamiast wrzucać pączki na olej wrzuć je najpierw do gotującej się wody, poczekaj aż wypłyną i gotuj przez 2 minuty. Wyciągnij z wody, poczekaj aż dokładnie ociekną i smaż na gorącym tłuszczu.

3
smażenie pączków żeby nie wchłaniały tłuszczu - krok 3

Spirytus do ciasta


Pączki nie wchłoną dużo tłuszczu jeśli dodamy do ciasta trochę spirytusu lub octu (2 łyżeczki na kilogram mąki). Jest to sprawdzony sposób naszych babć.

4
smażenie pączków żeby nie wchłaniały tłuszczu - krok 4

Spirytus do oleju


Kieliszek spirytusu możesz również wlać do oleju. Dzięki temu pączki będą mniej tłuste.

5
smażenie pączków żeby nie wchłaniały tłuszczu - krok 5

Ocet do oleju


Do oleju możesz dodać również kieliszek octu. To również dobry sposób na mniejsze wchłanianie oleju przez pączki.

6
smażenie pączków żeby nie wchłaniały tłuszczu - krok 6

Ręcznik papierowy


Pączki po usmażeniu wyjmij z rondelka i połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Wskazówki
  • Aby tłuszcz nie kipiał wrzuć do oleju w czasie smażenia kawałki obranego ziemniaka.
  • Komentarze Tipy.pl (11)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Oczqo - 2017-02-27
Brednie... Na pączki to nie drożdżowe nocne.. Ale ja zawsze daje kieliszek najlepiej 50gr spirytusu, smalcu nie chłonęły a ciasto nie zważone... Jak ktoś nie umie robić drożdżowego to tak mu się dzieje... Podstawowa zasada... Spirytusu albo ocet daje się jak ciasto jednolite, już po dodaniu margaryny i jajek, po części już zagęszczone To wtedy można dać alkohol wyrobić zagęścić mąką ile potrzeba i wtedy ciastu nic nie będzie.. Od lat tak robię i zawsze jest dobrze
maria53 - 2016-02-04
Prawdziwe pączki i faworki to są smażone tylko na smalcu. Smalec jest mało wchłaniany przez ciasto.
misia - 2016-02-03
Na sprawdzenie oleju jest najlepiej wrzucic plasterek ziemniaka obranego po jego usmazeniu jak na frytka olej jest gotowy. A do ciasta warto wlać octu na kg mąki tak ok.kieliszka wtedy pączki niebedą pochłaniac oleju.
sisi - 2015-11-04
Lilly, ciasto na paczki, to nie jest drozdzowe ciasto nocne. Zwazy sie i bedzie smierdzaca masa.
maja - 2015-02-12
Sprawdzanie rozgrzania oleju za pomocą kropli wody jest bardzo NIEBEZPIECZNE. Olej pod jej wypływem z łatwością może się zapalić. O wiele lepiej jest wrzucić na olej kawałeczek ciasta i sprawdzić czy się unosi i zaczyna się smażyć.
abc - 2015-01-30
Lilly - pączki się smaży, a nie piecze. Od pieczenia jest piekarnik.
taratuj - 2014-02-26
"Kieliszek spirytusu możesz również wlać do oleju. Dzięki temu pączki będą mniej tłuste." albo jeszcze lepiej kieliszek spirtu wypić a tłusty pączek jako zakąska będzie jak znalazł ;-) hehehe
Lilly - 2014-02-25
A ja mam pytanie... czy ciasto na pączki można przygotować dzień wcześciej? Uformować i odstawić w chlodne miejsce a piec dopiero na następny dzień?
kamil2321 - 2012-10-14
Olej także można sprawdzić przez krople wody, jeśli będzie "pryskać" olej przez te krople wody które nalaliśmy, to będzie gotowy do smażenia :)
hibiskus2 - 2011-02-28
Po włożeniu pączków garnek należy przykryć a po przewró-
ceniu bez przykrycia.
Mati - 2010-02-11
Jeśli ciasto na pączki bedzie dobrze zrobione to z tych porad przyda sie tylko pierwsza (temperatura oleju)
Zatem nie bedzie juz potrzebny ocet, spiritus czy obgotowywanie...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub