Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Naleśniki mogą być podawane z różnymi składnikami, takimi jak owoce, śmietana, dżem, miód czy nawet cukier. Możesz je również nadziewać bardziej złożonymi farszami takimi jak sos grzybowo serowy, farszem z mięsa i ryżu, farszem z jajek i wiosennej cebulki czy farszem na krokiety. Najpierw jednak musisz przygotować cienkie naleśniki, a to wymaga już pewnych umiejętności i treningu. Przeczytaj poniższy artykuł i przygotuj naleśniki kok po kroku.
Jak zrobić naleśniki na krokiety?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Około 1 litr mleka, 4 łyżki stołowe cukru, 1-2 jajka, 3-4 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżki stołowej sody oczyszczonej, Sól, Olej, Masło
1
Przygotuj składniki.Składniki na naleśniki
2
W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem i solą, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.Jajka z cukrem i solą
3
Dodaj 1 szklankę mąki i 0.5 łyżki sody i dokładnie wymieszaj.Dodaj mąkę i sodę
4
Następnie dodaj 1 łyżkę stołową oleju i jedną szklankę mleka i wymieszaj. Do masy dodaj resztę przygotowanej mąki i mieszaj masę do momentu, aż będzie gęsta i gładka. Następnie dodaj resztę mleka. Odstaw ciasto na 10- 15 minut.Dodaj oleju
5
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oleju. Następna czynność wymaga odrobiny wprawy. Jedną dłonią złap za uchwyt patelni, na chochelkę nabierz ciasto naleśnikowe i wylej je na patelnię z góry do boku.Smażenie naleśników
6
Obracaj patelnią okrężnymi ruchami, aż cisto poryje całą patelnię. Możesz dodać trochę ciasta, jeśli nalałaś go za mało i nie pokryło całej patelni.Smażenie naleśników 2
7
Połóż patelnię z powrotem na palniku i smaż naleśnika do momentu, aż ciasto usmaży się po bokach i nie będzie już płynne.Smażenie naleśników 3
8
Teraz musisz przewrócić naleśnik na drugą stronę. Oddziel boki naleśnika od patelni (możesz użyć noża lub szpatułki) i podnieś za pomocą ręki albo szpatułki i przekręć na drugą stronę.Obracanie naleśników
9
Usmaż naleśnik z drugiej strony.Smażenie naleśnika
10
Gotowy naleśnik przełóż na duży, płaski talerz i posmaruj go masłem. Powtórz czynność z resztą ciasta naleśnikowego.Naleśniki na talerzu
11
Naleśniki są już gotowe, podawaj je na ciepło na śniadanie, przystawkę czy na deser z różnymi nadzieniami, takimi jak śmietana, miód, dżemy owocowe. Naleśniki możesz również nadziewać serem czy farszem mięsnym.
Smacznego!
Gotowe naleśniki
Udostępnij na FB
Wskazówki
  • Gęstość ciasta naleśnikowego możesz zmienić poprzez dodanie mąki, a jeśli chcesz, aby ciasto było rzadsze dodaj więcej mleka.
  • Jeśli naleśnik rozerwie się podczas przewracania na druga stronę dodaj do ciasta naleśnikowego jedno jajko albo więcej mąki.
  • Do smażenia naleśników najlepiej używać patelni teflonowej, jeśli jednak nie masz takiej w swojej kuchni każda da sobie radę, jednak najlepiej używać takiej patelni która ma niskie boki ponieważ łatwiej wtedy jest przekręcać naleśniki na drugą stronę.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Nie wiem jak u was, ale w moim przypadku, kiedy powietrze robi się nieco chłodniejsze, włosy stają się całkowicie...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub