Jak zrobić naleśniki serca?

Przez żołądek do serca, a z sercem prosto do żołądka. Ale nie zwykłym sercem – pysznym, ażurowym sercem naleśnikowym! Ta potrawa doskonale nada się na walentynkowy stół. Twój ukochany na pewno niczego takiego się nie spodziewa.
Jak zrobić naleśniki serca?
Rzeczy, których potrzebujesz:
½ szklanki mąki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, ½ łyżki cukru, 1/8 łyżeczki soli, 15 g masła, roztopionego, patelnia z powłoką nieprzywierającą, rękaw spożywczy, cukier puder
1
W dużej misce zmieszaj ze sobą najpierw składniki mokre, a później stopniowo dodawaj składniki suche. Mieszaj ciasto trzepaczką, dopóki nie będzie miało jednorodnej konsystencji (bez grudek).naleśniki serca - krok 1
2
Lekko natłuść nieprzywierającą patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu.
3
Przelej ciasto do rękawa spożywczego i załóż małą okrągłą końcówkę. Wylewaj je na patelnię tworząc kształt ażurowego serduszka. Ten etap wymaga odrobiny wprawy, ale po chwili z pewnością wypracujesz swój własny schemat.naleśniki serca - krok 3
4
Smaż naleśnik, dopóki jego spód nie zrobi się złoty (około 2 minuty). Następnie odwróć go na drugą stronę i smaż do osiągnięcia złotej barwy. Ostrożnie zdejmij naleśnik z patelni i odłóż na talerz.naleśniki serca - krok 4
5
Gotowe naleśniki możesz posypać cukrem pudrem i polać ulubionym sosem. Wyśmienicie smakują podane z truskawkami (znanym afrodyzjakiem).
naleśniki serca - krok 5
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub