Jak pielęgnować bazylię?

Bazylia jest ziołem powszechnie uprawianym w ogrodach jednak ze względu na niewielkie wymagania może być również z powodzeniem uprawiana w domu w doniczce. Te cudownie pachnące zioła mogą być uprawiane do użytku w kuchni lub po prostu dla celów estetycznych. Dowiedz się jak uprawiać bazylię w pomieszczeniach.
Jak pielęgnować bazylię?
1
Bazylię należy sadzić w ziemi dobrze przepuszczalnej, spulchnionej i bogatej w składniki odżywcze. Upewnij się, że doniczka dobrze przepuszcza wodę ponieważ roślina ta nie jest odporna na przelanie - ziemia powinna być stale wilgotna ale nie całkiem mokra. W innym przypadku można doprowadzić do zgnicia korzeni. Nie podlewaj rośliny z góry - najlepiej jest lać wodę na podstawkę.
2
Bazylia rosnąca w doniczkach wymaga nawożenia. Bazylię uprawianą w celach kulinarnych należy nawozić nawozami organicznymi. Pomogą one utrzymać pH gleby. Poziom pH należy sprawdzać raz na 4-6 tygodni aby zapewnić roślinie optymalny wzrost. Poziom ten powinien wynosić pomiędzy 6,0 a 7,5.
3
Dodatkowo, bazylia rosnąc w pomieszczeniach powinna mieć zapewnione odpowiednie oświetlenie. Dobrze jest ją trzymać w słonecznym oknie, najlepiej od strony południowej, tak, aby roślina miała co najmniej 6 h dziennie światła słonecznego. Pąki kwiatowe należy od razu usuwać ponieważ wytwarzanie nasion bardzo osłabia bazylię.
4
Bazylię siejemy na przełomie marca i kwietnia do doniczek lub skrzynek na balkonie zaś do gruntu po 15 maja.
Udostępnij na FB
Przeczytaj teraz: Jak uprawiać bazylię?
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Irena_Grudziadz - 2013-04-25
Witam,
Staram się uprawiać w domu bazylię, jednakże ona zawsze mi mdleje. Podlewam ją co dziennie niedużą ilością wody. Zastanawiam się czy to nie jest wina tych małych doniczek w których się ją kupuje. Czy powinnam przesadzić bazylię do większej donicy?
hayabuska - 2012-11-15
Gdy pojawiają się pąki na bazylii trzeba je szybko usunąć nie tylko dlatego, że osłabia to jej wzrost, ale również powoduje iż jej listki robią się niedobre w smaku. Są jakby gorzkie. Gdy przekwitnie to praktycznie nie nadaje się już do spożywania.
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub