Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka? strona 1 z 5

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.
Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?
Rzeczy, których potrzebujesz:
1-4 piersi z kurczaka, bez kości, sól i świeżo zmielony pieprz, ¼ szklanki mąki, 1 łyżeczka świeżo posiekanych ziół (opcjonalnie), oliwa, 7g masła (około ½ łyżki)
Udostępnij na FB
1
soczysta pierś z kurczaka - krok 1
Rozbij piersi z kurczaka na jednakową grubość rączką lub płaską stroną noża.
2
soczysta pierś z kurczaka - krok 2
Lekko posól filety i dopraw je pieprzem.
3
soczysta pierś z kurczaka - krok 3
Na dużym talerzu wymieszaj ½ łyżeczki soli, mąkę i odrobinę pieprzu. Dodaj również drobno posiekane zioła.
4
soczysta pierś z kurczaka - krok 4
Szybko obtocz filety w tak przygotowanej panierce, by były tylko lekko pokryte mąką.
5
soczysta pierś z kurczaka - krok 5
Patelnię ze stali nierdzewnej rozgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie dość gorąca, wrzuć na nią masło i oliwę. Poczekaj, aż się roztopią, a następnie zakręć patelnią kilka razy w poziomie, by równomiernie rozprowadzić na niej tłuszcz.
6
soczysta pierś z kurczaka - krok 6
Skręć ogień na średni. Wrzuć na patelnię piersi z kurczaka. Podsmażaj je przez około minutę, żeby z jednej strony zrobiły się lekko złote (nie dopuść do tego, żeby zbrązowiały). Następnie obróć je na drugą stronę.
7
soczysta pierś z kurczaka - krok 7
Skręć ogień na mały. Patelnię przykryj pokrywką. Ustaw timer na 10 minut i zrób sobie chwilę przerwy. Przez ten czas nie unoś pokrywki, ani nie zaglądaj do środka. Po upływie 10 minut całkiem wyłącz ogień. Ustaw timer na kolejne 10 minut, a patelnię pozostaw nietkniętą. Nie zerkaj do środka i nie unoś pokrywki. Zaufaj mi, to bardzo ważne.
8
soczysta pierś z kurczaka - krok 8
Po upływie wyznaczonego czasu możesz w końcu zdjąć pokrywkę. Tada! Masz przed sobą idealnie miękkie, soczyste i niewysuszone piersi z kurczaka. Dla pewności sprawdź, czy w środku są całkowicie usmażone.
  • Komentarze Tipy.pl (6)

Nie będzie widoczny na stronie
 
LalaAla - 2016-09-08
Oczywiście, że jest soczysta i mięciutka, bo przez 10 minut chłonie cały tłuszcz z patelni... Żadne odkrycie, że dzięki tłuszczowi mięso jest soczyste. Sztuką jest przyrządzić lekkostrawne mięso z ograniczeniem ilości tłuszczu tak, żeby uzyskać podobny efekt.
Stigi - 2015-03-09
Bardzo szybko i pysznie. Mąż się zjadał, a ja dużo czasu nie zmarnowałam na przygotowanie. Do przeprawienia użyłam suszony czosnek niedźwiedzi. Mniam.... :)
dziurb - 2015-02-11
Radek, na poprzedniej stronie obracałeś......
yelon - 2013-11-20
robilem juz piersi wiele razy i jakos zawsze cos bylo z nimi nie tak. a teraz wlasnie zrobiłem wg tego przepisu i jestem mega zadowolony, super soczyste i dobre. ja dodatkowo dodalem chili i użyłem oliwy z oliwek o aromacie cytrynowym dla podkręcenia smaku
Radek - 2013-10-21
Jak obsmażyć drugą strone skoro nie można otworzyć :) ?
Wlodiii - 2013-03-14
przepis kozak :) trenuję na siłowni i prowadzę dietę, do tej pory każdą pierś jadłem z przymusu a ta jest przezajebista, dzięki wielkie, pozdro
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub