Jak zrobić ciastko z płynną czekoladą (fondant czekoladowy)?

Ten deser robi wrażenie. W niepozornie wyglądającym czekoladowym ciasteczku znajduje się prawdziwa fontanna płynnej czekolady. Ciasto równie delikatne jak brownie w połączeniu z rozpływającą się w ustach czekoladą daje wprost niesamowity efekt. Gdy go skosztujesz, zrozumiesz czym naprawdę jest czekoladowa rozkosz. Przedstawiam ci przepis na coś, co fachowcy nazywają fondant czekoladowy.
Jak zrobić ciastko z płynną czekoladą (fondant czekoladowy)?
Rzeczy, których potrzebujesz:
115g masła + odrobina do natłuszczenia foremek, 120g dobrej jakości gorzkiej czekolady, 2 jajka, 2 żółtka, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki mąki + odrobina do posypania
1
Roztop czekoladę i masło w kąpieli parowej (umieszczając naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą). Poczekaj, aż czekolada prawie całkowicie się rozpuści.
2
W międzyczasie ubij razem jajka, żółtka i cukier. Użyj w tym celu trzepaczki lub miksera. Gotowy krem powinien mieć jasny kolor i gęstą konsystencję.
3
Zmieszaj roztopioną czekoladę z masłem. Powinny być dość ciepłe. Wlej do masy krem jajeczny i szybko dodaj mąkę, mieszając jedynie do momentu całkowitego połączenia składników.
4
Natłuść i lekko oprósz mąką cztery duże formy na babeczki (o pojemności 120 ml każda). Strzep nadmiar mąki, a następnie natłuść i posyp je mąką ponownie.
5
Ciasto rozdziel równomiernie na wszystkie foremki.
6
Rozgrzej piekarnik do 225°C. Piecz babeczki przez 6-7 minut. Ich środek będzie dość miękki, ale z zewnątrz ciasto upiecze się.
7
Gotowe ciastka wyłóż na talerz i pozostaw na 10 sekund. Dopiero po tym czasie wydobądź je z foremek. Po prostu oderwij jeden brzeg foremki, a ciastko wysunie się samo.
8
Podawaj natychmiast po upieczeniu. Ciastka muszą być ciepłe.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
jaaa - 2015-08-04
Najpierw zrobiłam dla testu w papilotkach, które po prostu umieściłam w formie na mufiny;) - wyszły bez problemu! Teraz już tylko muszę lepiej nauczyć się posypywać kokilki, żeby wychodziły całe z miseczki i nie pękały;)
tadaa - 2015-05-25
w sztywnych formach będą bezpieczniejsze. Nie wyleją się na boki. Warto przed pieczeniem umieścić nasz deser w zamrażalce przed pieczeniem. Jest to też dobry sposób przechowywania jeśli nie chcemy wszystkiego zjeść tego samego dnia.
jaaa - 2015-05-14
Witam,
czy można to zrobić w zwykłych papilotkach czy są potrzebne sztywne formy?
PinkiePie - 2013-08-29
Mmm.. pysznie wygląda :) Dziękuję za poradę, na pewno skorzystam.
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub