Jak zrobić moszcz?

Moszcz jest to świeżo wyciśnięty sok z owoców lub warzyw. Wykorzystujemy go do produkcji win, soków i napojów. Do wyciśnięcia soku najlepiej użyć prasy do owoców, jednak w przypadku domowej produkcji win można się obejść bez specjalistycznego sprzętu.
Jak zrobić moszcz?
Rzeczy, których potrzebujesz:
prasa do owoców / sokowirówka / maszynka do wyciskania soku / maszynka do mięsa z wkładem / duża miednica, 2-3 duże garnki, gaza, chochla
1
Zważ potrzebną ilość owoców. Owoce przebierz, usuń liście, gałązki i szypułki a następnie dobrze opłucz.
2
Teraz należy owoce rozdrobnić i wycisnąć z nich sok. Możesz to zrobić za pomocą sokowirówki, maszynki do wyciskania soku, czy maszynki do mięsa z wkładem.

Jeśli nie mamy żadnego z wyżej wymienionych urządzeń wówczas należy włożyć owoce do dużego garnka lub misy i je dokładnie rozgnieść rękoma (dawniej robiło się to nogami).

W przypadku użycia sokowirówki czy rozgniatania owoców nogami należy teraz oddzielić miąższ od soku (sokowirówki pozostawiają w soku dużą ilość miąższu).
3
Aby oddzielić sok od miąższu przygotuj 2 duże garnki, gazę i chochelkę. Na jeden z garnków rozłóż kilkukrotnie złożoną gazę i nałóż na nią chochelką miąższ owocowy. Dokładnie wyciśnij. Miąższ przełóż do drugiego garnka. Osoby początkujące mogą na tym zakończyć.
4
Osoby doświadczone mogą zalać wytłoczyny niewielką ilością gorącej wody (ilość wody jest bardzo ważna i należy ją wcześniej dokładnie obliczyć! Można się dowiedzieć więcej na ten temat pod hasłem "doprawianie moszczu"). Po około 3 godzinach z miąższu należy odcisnąć wodę, przecedzić przez kilkukrotnie złożoną gazę i dodać do moszczu.
Udostępnij na FB
Wskazówki
Ilość moszczu uzyskanego z różnych owoców nie jest taka sama. Wszystko zależy od owoców, ich soczystości i dojrzałości jak również od tego w jaki sposób wyciskaliśmy owoce.
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
siwy - 2015-06-10
Wiekszych bzdur nie slyszalem. Nawet przy domowym wyrobie win winogron sie nie myje. Winogrona powinny byz dobrej jakosci bez zgnilych i zaplesnialych. Nalezy je zgniesc (mam specjalna maszyne z dwoma zebatymmi walkami do tego celu) nastepnie tak zgniecione zostawic nawet w plastikowej beczce na kilka dni zeby zaczely fermentowac. Zabezpieczyc od muszek octowek. Dopiero po tej wsteopnej fermentacj wyciska sie sok. Sokowirowka sie do tego nie nadaje. Pierwsza moja prasa byla samodzielnie wykonana prasa do ktorej uzylem podnosnika od samochodu. Szlo dosc opornie ale co mialem wycisnac wycisnalem. Dzisiaj mam prase poj. 100 litrow i tu wszystko idzie w mig.
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub