Jak zrobić hiszpański omlet ze szpinakiem?

Omlet hiszpański ze szpinakiem świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz go wziąć do pracy lub dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Nie lubisz szpinaku? Pamiętaj, że szpinak jest źródłem kwasu foliowego i jest niezwykle zdrowy. Poza tym - po spróbowaniu tego omletu prawdopodobnie zmienisz swój stosunek do tej zieleniny.
Jak zrobić hiszpański omlet ze szpinakiem?
Rzeczy, których potrzebujesz:
200 g liści szpinaku, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, mała-średnia, drobno posiekana cebula, 1 duży, ugotowany ziemniak, 5 jajek
1
Wypłucz dokładnie szpinak i usuń łodyżki. Przelej go wrzącą wodą. Otrzep, dobrze przesusz i pokrój.
2
Zmiksuj jajka dodaj do nich soli i pieprzu do smaku.
3
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju (lub maśle) na złoty kolor.
4
Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i ułóż na patelni na cebuli. Na wierzch połóż pokrojony szpinak.
5
Wlej zmiksowane jajka. Delikatnie zamieszaj, aby jajko dostało się między wszystkie warstwy ziemniaków, cebuli i pomiędzy pokrojone liście szpinaku. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień.
6
Jak omlet będzie gotowy przełóż go na duży talerz i pokrój tak jak pizzę.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub