Jak zrobić gotowane warzywa do obiadu?

Takie warzywa bardzo prosto zrobić a są doskonałym dodatkiem do różnych dań z mięsem. W tym przepisie sałatka składa się z marchewki, kalafiora i groszku, jednak można dodać do niej również cukinię, brukselki oraz inne warzywa jakie masz pod ręką.
Jak zrobić gotowane warzywa do obiadu?
Rzeczy, których potrzebujesz:
300 g pokrojonej w kostkę lub plasterki marchewki, 300 g groszku, 300 g brokułów lub kalafiora, 1,5 szklanki śmietanki, 1 łyżka mąki, pieprz mielony i sól do smaku
1
Przygotuj składniki.
2
Śmietankę przelej do głębokiego rondelka i doprowadź do wrzenia.
3
Pokrój kalafiora lub/i brokuły i dodaj do śmietanki.
4
Dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 8 minut.
5
Dodaj groszek.
6
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj kolejne 2 minuty.
7
Posyp całość około 1 łyżką mąki i dobrze wymieszaj. Aby zapobiec tworzeniu się grudek wymieszaj mąkę w szklance z odrobiną wody i wlej całość do warzyw. Dobrze wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje.
8
Warzywa gotowe!
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
akilof - 2014-12-31
jakiej smietanki?
Ilość pieniędzy, jaką wydajemy na żywność, jest ogromna. Główną część domowego budżetu stanowi jedzenie i picie, jednak...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub