Jak zrobić jajka w mikrofalówce na 3 różne sposoby? strona 1 z 4

Czasami zdarza się, że mamy bardzo mało czasu na przygotowywanie posiłku. Właśnie w takich chwilach naszym wybawieniem może być mikrofalówka. Jesteś miłośnikiem sycącego śniadania, które zapewni ci mnóstwo energii na cały dzień? To się świetnie składa, jajka przyrządzane na rożne sposoby obudzą cię do życia. Poniżej przedstawiam trzy sposoby na przyrządzenie jajek w mikrofalówce - jajecznicy, jajek sadzonych i jajek gotowanych bez skorupki.
Jak zrobić jajka w mikrofalówce na 3 różne sposoby?
Udostępnij na FB
1
Jajecznica z mikrofalówki 

Aby zrobić jajecznicę spryskaj oliwą żaroodporne naczynie, wbij do środka jajka, rozmieszaj je widelcem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość włóż do mikrofalówki, nastaw na wysoką moc i grzej 1 minutę. Następnie wyciągnij naczynie i zamieszaj jajko. Rób to ostrożnie, gdyż będzie ono bardzo gorące. Włóż na powrót do mikrofalówki i kontynuuj podgrzewanie przez kolejne 30 sekund. Wyciągnij, znów zamieszaj i jeśli jest taka potrzeba to włóż na kolejne 30 sekund, aby jajecznica miała taką konsystencję jaką lubisz.
2
Jajka sadzone z mikrofalówki 

Aby zrobić jajko sadzone należy wcześniej rozgrzać talerz. Weź talerz żaroodporny, włóż go do mikrofalówki i nastaw na maksymalną moc grzania i 2 minuty. Następnie wyciągnij talerz i połóż na niego odrobinę masła - około pół łyżeczki. Poczekaj, aż się roztopi, wysmaruj nim cały talerz i wbij na niego jajko. Ostrym końcem noża delikatnie przebij żółtko, aby zapobiec jego eksplozji a następnie włóż do mikrofalówki i grzej na wysokiej mocy przez 45 sekund. Po tym czasie otwórz drzwiczki i sprawdź, czy białko się ścięło - jeśli nie to kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 sekund.
3
Jajka gotowane bez skorupek z mikrofalówki 

Aby zrobić jajka gotowane bez skorupek wypełnij do połowy wodą żaroodporną miseczkę i ostrożnie wbij do niej jajka. Miseczkę przykryj żaroodpornym talerzykiem a następnie włóż do mikrofali i podgrzewaj na wysokiej mocy przez 60 sekund a następnie sprawdź czy już jest gotowe. Białko powinno być całkowicie ścięte i białe. Jeśli nie będzie jeszcze gotowe, wówczas włóż na powrót do mikrofalówki i gotuj przez kolejne 10-20 sekund (sprawdź i jeśli jest taka potrzeba znów podgrzej). Następnie za pomocą łyżki z dziurkami przełóż jajko na talerz.
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
angel11 - 2014-03-13
Jajka w mikrofalówce to coś dla mnie. :) Czasem używam kuchenki mikrofalowej w pracy, a nie miałam nawet pojęcia, że można w niej przygotować jajka. :) Super pomysły! :)
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub