Jak zrobić chipsy marchewkowe?

Dlaczego by jeść zawsze surową marchewkę skoro można ją zamienić w pyszne, chrupiące i delikatne chipsy? W ich przygotowaniu przyda ci się obieraczka do warzyw za pomocą której wyczarujesz cieniutkie plasterki.
Jak zrobić chipsy marchewkowe?
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 duże marchewki (wybierz jak najgrubsze, aby chipsy były szerokie), obieraczka do warzyw, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/4-1/8 soli, świeżo mielony pieprz
1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
2
Marchewki obierz a następnie za pomocą obieraczki pokrój na długie i szerokie paski. Paski marchewki przełóż do średniej miseczki, dodaj do nich olej, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
3
Porozkładaj paski marchewki na wyłożonych folią 2 blachach do pieczenia. Maski mogą się dotykać, ale nie powinny na siebie nachodzić.
4
Włóż do piekarnika i piecz przez około 6 minut po czym zamień ze sobą położenie blach. Piecz do czasu, aż krawędzie marchewek zaczną delikatnie brązowieć - około 6-8 kolejnych minut. Po upieczeniu blachy wyciągnij i odstaw chipsy do wystygnięcia na około 3 minuty. Przełóż chipsy marchewkowe na talerz i podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem. Przechowuj w szczelnym pojemniczku do 5 dni.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
fifi - 2014-03-19
Robiłam i mogę zagwarantować, że wychodzą pyszne :)
Mniam - 2014-03-18
Wiecie czy takie marchewkowe pyszności nie wychodzą wysuszone?
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub