Jaka dieta przy opryszczce? strona 1 z 5

Opryszczka. Zmora każdego, kto miał pecha paść jej ofiarą. Towarzyszy ci w najważniejszych momentach twojego życia. Pojawia się zawsze wtedy, gdy jesteś zestresowana, przemęczona, chora. Jest oznaką, że twoja odporność spada. Dlatego dieta przy opryszczce powinna wpływać na usprawnienie pracy układu odpornościowego. Tylko wówczas masz szansę pozbyć się objawów szybko i skutecznie.
Jaka dieta przy opryszczce?
Udostępnij na FB
1
dieta przy opryszczce - krok 1
Lizyna

Unikaj pokarmów dostarczających argininy, jedz zaś jak najwięcej żywności zawierającej ważną dla odporności lizynę. Bogatym źródłem tego składnika jest awokado, a ponadto kiełki pszenicy, lucerny i innych zbóż. Jedz także na co dzień buraki, gruszki, ryby i drób.
2
dieta przy opryszczce - krok 2
Antyoksydanty

Antyoksydanty zwalczając wolne rodniki, chronią przed stanami zapalnymi, w tym np. chorobami atakującymi skórę. Zalecane są pomidory, jagody, morele (bez siarki) i śliwki.
3
dieta przy opryszczce - krok 3
Składniki podnoszące odporność

Jedz warzywa z rodziny krzyżowych: brukselkę, kapustę, kalafior, brokuły i kapustę włoską. Zawarty tu indolo-3-karbinol hamuje rozwój wirusa opryszczki. Potrzebujesz również witamin (C oraz tych z grupy B).
4
dieta przy opryszczce - krok 4
Wyeliminuj argininę

Ogranicz pokarmy obfitujące w ten aminokwas. Najwięcej argininy zawierają: orzechy, kokos, płatki owsiane, czekolada, a także wyroby z żelatyną.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub