Jak zrobić podudzia kurczaka marynowane w maślance na grilla? strona 1 z 4

Ach, ten rozchodzący się smakowity aromat pieczonego kurczaka. Któż nie pobiegł wodzony tym zapachem. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na grillowanego kurczaka. Dzięki marynowaniu mięsa w maślance jest kruche i delikatne. Przepis znajdziesz w dalszych odsłonach artykułu.
Jak zrobić podudzia kurczaka marynowane w maślance na grilla?
Rzeczy, których potrzebujesz:
  • 1,5kg podudzia kurczaka
  • 3 szklanki maślanki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka przypraw włoskich
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach
Udostępnij na FB
1
marynowane podudzia
W średniej wielkości misce łączymy ze sobą maślankę, czosnek, szalotki i przyprawy. Mieszamy całość, by smaki się wymieszały. Przelej marynatę do pojemnika i włóż podudzia kurczaka.
2
podudzia w maślance
Jeśli nie lubisz lub nie masz podudzi, świetnie sprawdzą się również udka kurczaka. Zamykamy pojemnik i wstawiam do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc. Wyjmij kurczaka na 30 minut przed grillowaniem.
3
marynowane podudzia
Na rozgrzanym grillu układamy kurczaka. Marynatę możemy wylać. Przykryj grill i piecz. Odwracaj okazjonalnie. Po 30-40 minutach kurczak powinien być gotowy.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub