Mity i fakty na temat makaronu strona 1 z 4

Czy makaron jest tuczący? Niekoniecznie. Wszyscy wiemy że węglowodany są tuczące, a spożywanie produktów z wysoką zawartością węglowodanów powodują wzrost wagi. Jednak jaką mamy pewność, że to właśnie makaron powoduje wzrost wagi?
Mity i fakty na temat makaronu
Udostępnij na FB
1
rodzaje makaronu
Co to jest indeks glikemiczny i w jakim celu się go stosuje?

Indeks glikemiczny mówi nam, w jaki sposób jedzenie węglowodanów wpłynie na poziom cukru we krwi. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu czy posiłku, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. Tradycyjny makaron jest jednym z produktów, które posiadają wysoki indeks, jednak sposób w jaki go przygotujemy też ma znaczenie.
2
makaron al dente
„Al dente” co właściwie oznacza?

„Al dente” znaczy po włosku niedogotowany. Ugotowany w ten sposób makaron ma wielu amatorów, którzy doceniają jego walory smakowe. Tak przygotowany makaron powinien być jędrny i lekko twardy. Termin „al Dente” może być stosowany również w odniesieniu do ryżu czy warzyw. Makaron, który przygotujemy „Al dente” posiada niższy indeks glikemiczny.
3
ryż brązowy
Czy makaron „al dente” możemy zastąpić brązowym ryżem?

Oczywiście, że możemy, ale na dłuższą metę lepiej spisze się makaron. Makaron przygotowany "al dente" równomiernie uwalnia energię przez dłuższy czas, dzięki czemu dłużej będziemy czuć się pełni. Kilka godzin po zjedzeniu ryżu odczujemy ssanie w żołądku i znowu będziemy musieli sięgnąć po posiłek.
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
obiektyw - 2016-06-06
"Kilka godzin po zjedzeniu ryżu odczujemy ssanie w żołądku i znowu będziemy musieli sięgnąć po posiłek."- i bardzo prawidłowo. należy jeść co 3 godziny, a odczuwanie głodu właśnie po takim czasie jest jak najbardziej wskazane, bo oznacza to, że posiłek został przetrawiony w żołądku
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub