Jak jeść granat? strona 1 z 7

Pozornie nie do zjedzenia. Twarda łupinka zamykająca w środku galaretowatą zawartość. Jednak wbrew pozorom skonsumowanie granatu jest bardzo łatwe. Oto jak się do niego zabrać:
Jak jeść granat?
Udostępnij na FB
1
owoc granatu - krok 1
Odetnij wierzchnią część owocu, zwaną koroną.
2
owoc granatu - krok 2
Podziel granat na części, tak jak pokazuje zdjęcie.
3
namaczanie owocu granatu
Namaczaj granat w naczyniu z wodą przez około 10 minut.
4
owoc granatu - odzielenie łupiny
W naczyniu z wodą rozdzielaj granat na mniejsze części, aż zauważysz, że nasiona opadają na dno, a łupina unosi się na powierzchni. Wyjmij fragmenty łupinki z wody.
5
odcedzone nasiona granatu
Odcedź nasiona i pozostaw do osuszenia.
6
granat - przykład podania
Granat jest gotowy do spożycia. Zjedz same nasiona, zrób z nich sok lub skonsumuj w takiej formie, jaką lubisz najbardziej. Ja osobiście lubię dodać do nasion odrobinę jogurtu. Smacznego!
  • Komentarze Tipy.pl (17)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Zosia - 2016-11-29
Ja bardzo lubię granata :)
Soczek słodziutki a pesteczki miażdżone w moich trzonowcach mają smak soczystych słodkawych młodych orzechów włoskich :)
Gorzki jest biały, twardy miąższ, który razem ze skórką leczą biegunkę i próchnicę.
Nigdy bym nasionek- owoców nie maczała, chyba że dla lemoniady z dodatkiem mięty i limonki ze szczyptą cukru trzcinowego. Mniam
Fakt, że pewnie pryskane. ...
Może te brane do badań labolatoryjnych pochodziły z takich upraw przemysłowych.
Ale jakby nie było, to owoce z pola bez pryskania już nie istnieją, no chyba, że na własnym ogródku.
qak - 2016-11-07
Granat powinno się zjadać natychmiast po wyciągnięciu zawleczki a kto twierdzi inaczej nie jest rozrywkowym człowiekiem.
Ziom - 2016-10-21
Uwazam ze granat powinno sie jesc bez nasion -czyli bardziej jako sok powinnismy go traktowac. Uzgodnijmy pewne fakty owoce posiadaja w sobie gorzkie nasiona ktore psuja przepiekny smak owocnikow granata.Jedzac te czerwone kuleczki jemy je razem z nasionem w srodku- a to bez sensumbo psujemy caly smak granata.
Granat powinien byc stosowany jako jedynie sok.Nalezy tak wyciskac sok aby nie uszkodzic nasion ktore sa gorzkie. Najlepszy sposob to prasa domowa, ktora albo mamy w jamie ustnej albo poprzez wycisniecie soku poprzez wlozenie jednej szklanki w druga w ktorej sa owocniki.
Moze to nieapetyczne, ale ja w buzi wysysam sok z owocnikow i wypluwam nasiona. Z jednego granata jest około 5 garsci owocnikow i naprawde da sie tym napic.Smak jest przepiekny. Jablka tez maja nasiona, ktorych przeciez nie jemy.Podobna sytuacja jest z arbuzem, ktory uwazam bardzo przypomina granata.Z tym ze wnim jemy pestki znwygody bo nie chce nam sie nad nim sprzedzac wiecej czasu niz musimy...Pozdrawiam wszystkich wyzeraczy....
=DarB= - 2015-01-12
Granatu się nie je. Granatem się rzuca.
Rafał - 2014-11-25
beznadziejny sposób, ja proponuje tak: przecinasz granata na pół, trzymasz połówkę nad głęboką miską i uderzasz łyżką stołową od góry aż wypadną nasiona, parę chwil i zrobione
sekcja - 2014-11-12
Ej smaczne dzienki z jogurtem
Bozena Cieslak - 2014-10-06
na tej stronie są same wspaniałe rzeczy
arimor - 2013-11-12

Nie rozumiem po co się aż tak bawić. Moim niezawodnym sposobem jest pionowe przekrojenie (wzdłuż ogonka) granata w pół i wyskrobanie nasion małą łyżeczką (dobre będą malutkie łyżeczki do filiżanek). Ziarenka są dość twarde więc nie zgniotą się - można je swobodnie podważać i wyciągać, przekładając do miseczki.

pepsi - 2012-04-16
słabe zdjecia!!!!!!!bez sensu jest namaczanie w wodzie !!!!!ten sposób jest do bani!!!!!!!!!!:D
g.prawda - 2012-02-25
tak "namaczaj w wodzie ok 10 minut". mhm. tak to jest jak debil napisze instrukcje do czegoś o czym nie ma pojęcia.
Alia - 2011-11-07

do Izas: Moczenie owoców w wodzie nie pozbawia ich witamin ani wartości odżywczych. Coś ci się chyba pomyliło. Tutaj się moczy w wodzie - w zimnej wodzie a nie we wrzątku. Robi się to po to, aby łupinka sama odeszła i nie trzeba było się z nią bawić godzinami. Pozdrawiam

Liliput - 2011-10-30
bez sensu namaczanie w wodzie !
złoty 25 - 2011-07-08
bardzo smaczne dzięki
Kunia - 2011-02-25
Ja go nie namaczam tylko dziele na części i wybieram nasionka.Dużo jest przytym roboty, ale spróbuje zjeść według tej instrukcji . =}
lex - 2011-01-22
Dokładnie taka instrukcja była na "metce" granatu od firmy Meysan, który kupiłem w sklepie. Tyle, że po niemiecku ;). Dzięki!
dax - 2010-12-23
a czemu to? przeciez on nie jest wyparzany
Izas - 2010-10-17
w ten sposób przygotowany granat jest w znacznym stopniu pozbawiony witamin i wartości odżywczych
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub