Probiotyk, który zapewnia zdrowie i długowieczność strona 1 z 2

Kefir to mleczny probiotyk, który znany był już mieszkańcom starożytnego Kaukazu. Kefir jest bogatym źródłem składników odżywczych korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Uważa się, że kefir jest eliksirem młodości, życia i długowieczności.
Probiotyk, który zapewnia zdrowie i długowieczność
1
Zdrowotne właściwości kefiru
Z kefirem nie przytyjesz. W jego 100 g znajdują się 64 kalorie oraz 3.4 g tłuszczu (takiego samego jak w jogurcie),
Istnieje jeszcze kefir wodny, który inaczej zwany jest japońskim kryształem. Ma on podobne właściwości co kombucza (kombucha), jednak jest łatwiejszy w przechowywaniu (podobnie jak kefir mleczny). Pomaga on w normalizacji ciśnienia krwi, cholesterolu, poziomu cukru. Zwiększa on także odporność i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.pyszny kefir
2
Regularne spożywanie kefiru:
Wzmacnia odporność
Oczyszcza organizm z toksyn
Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie
Zmniejsza cholesterol
Pomaga w chorobach żołądka
Przywraca florę bakteryjną i pomaga w chorobach jelit
Pomaga w chorobach wątroby, nerek i woreczka żółciowego
Leczy stany zapalne (naturalny antybiotyk)
Pomaga w anemii i problemach z krążeniem
Leczy choroby układu oddechowego
Pomaga zwalczać stres, bezsenność oraz zaburzenia układu nerwowego
Zwalcza grzyby i bakterie
Spowalnia rozwój komórek nowotworowych
Pomaga w astmie i alergiach
probiotyk
Udostępnij na FB
3
jak zrobic kefir
Jak przygotować kefir?
Metoda przygotowania jest bardzo prosta. Potrzebujesz mleka i grzybków kefirowych. Nie powinno się używać metalowych misek i łyżek, ponieważ może on stracić swoje medyczne właściwości.

Do przygotowania pół litra kefiru potrzeba 2 łyżek grzybków kefirowych i mleko (krowie, owcze lub kozie). Mleko można zagotować. Zaleca się, aby miało ono nie mniej niż 2.8% tłuszczu – im więcej tłuszczu w mleku, tym lepszy kefir.

Mleko powinno się umieścić w szklance lub plastikowym pojemniku razem z ziarnami kefirowymi pod przykryciem i pozostawić na 24 godziny w pokojowej temperaturze (nie powinna ona przekraczać 30 stopni). Przez ten czas płyn zgęstnieje. Od czasu do czasu trzeba go przemieszać, aby sprawdzić jego gęstość. Po tym czasie płyn powinien zostać odcedzony (najlepiej przez plastikowe sitko), przelany do butelki i przechowywany w lodówce.

Grzybki kefirowe powinny zostać umyte w zimnej bądź letniej wodzie i przechowywane w lodówce w zimnej wodzie lub mleku przez dzień bądź dwa. Ziarna bardzo szybko się rozmnożą, co pozwoli na osiągnięcie dużych ilości napoju. Ilość mleka potrzebnego do przygotowania kefiru wzrasta proporcjonalnie do ilości ziaren.
  • Komentarze Tipy.pl (13)

Nie będzie widoczny na stronie
 
sedrik - 2017-02-20
Czyli kefir, który kupujemy w sklepie nie ma tych wartości o których wspomina artykuł. W mleczarniach używa się tylko metalowych kadzi, więc kefir sprzedawany w sklepach pozbawiony jest swych właściwości medycznych.
ok - 2017-02-20
ok tylko ze nikt juz nie robi takiego kefiru chyba ze na Kaukazie
Anetka - 2017-02-20
a można go zmieszać z coca-colą, bo trochę niesmaczny>?
eda - 2017-02-20
co ta walnie ta interia wypisuje !?Jaki priobiotyk a moze jutro napisze że jest seks jako prioseks priojedzenie ,priopieniadze prioPolska.W tej ohydnej interii są jeszcze Polacy???
an - 2017-02-20
a skad mam wziac grzybki kefirowe?????
melissa - 2017-02-20
Ja go piję na tradzik rozowaty i na płaski brzuch.
melissa - 2017-02-20
Ja go piję na tradzik rozowaty i na płaski brzuch.
Tenek - 2017-02-20
Skąd wziąć te ,,Grzybki kefirowe"?
luzny rycho - 2017-02-20
ciekawe czy jelitka to wytrzyma
radka - 2017-02-20
widze, ze mulzulmanie pzrejmuja juz wszystko nawet kefir, pzrestancie pisac o tym pedofilu wszedzie, gdzie to mozlwie!
Asia - 2017-02-20
A grzybki kefirowe skąd wziąć?
kamild - 2017-02-20
I jeszcze zbawiennie wpływa na potencje i odchudza. Jest komplet reklamowy.
nanod - 2017-02-20
gdzie kupię grzybki kefirowe?
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub