Jak zrobić wino ze śliwek?

Wino ze śliwek jest niezwykle proste w wykonaniu a także później niesamowite w smaku. Warto więc poświęcić chwilę czasu i wykonać go w śliwkowym sezonie. Poniżej zamieszam mój ulubiony przepis.
Jak zrobić wino ze śliwek?
Rzeczy, których potrzebujesz:
2,25 kg śliwek, 1,35 kg cukru, 4 litry wody, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, Drożdże winne
1
Śliwki umyj, przetnij na pół usuwając pestkę i wrzucaj do dużego garnka. Zalej śliwki gorącą wodą, przykryj i pozostaw na 4 dni.
2
Mieszaj 2 razy dziennie, a następnie dodaj cukier mieszając energicznie aż cukier całkowicie się rozpuści.
3
Dodaj drożdże i przykryj. Mieszaj regularnie przez kolejne 5 dni.
4
Po upływie wymaganego czasu przelej całość do butelki do fermentacji wina, załóż korek ze szklaną rurką i pozostaw do dalszej fermentacji.
5
Kiedy fermentacja ustanie zlej wino przez sitko do czystych butelek lub słoików i pozostaw do leżakowania w chłodnym miejscu na następne kilka miesięcy. Jeżeli widzisz że w słoikach jest dużo osadu i wino nie jest klarowne, ponownie je przelej przez bardzo drobne sitko a najlepiej przez gazę.
6
Odstaw na kilka dni, jeżeli jest już klarowne przelej do butelek i zakorkuj.
7
Powyższe wino powinno poleżeć najlepiej około 12 miesięcy aby było w pełni dojrzałe i smakowite.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (6)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Dawid - 2016-09-05
ten przepis to mega ściema, jak większość z tych "tipów".
na 20 l płynu zużyłem 15 kg śliwek, 3k cukru i 5 litrów wody. Winko pracuje, jest odcedzone już, w planach dołożenie jeszcze 1 kg cukru. Sam płyn po spróbowaniu(jestem z tych, którzy nie mierzą blg, nie trzymają się sztywno przepisów, ale mierzą wszystko zmysłem smaku i węchu), jest mocno drożdżowy i śliwkowy. Myślę, że proporcje dadzą dobry efekt, w planach wino 12%.
Ale z tego przepisu nic nie wyjdzie, a jak wyjdzie, to siki o posmaku śliwek.
2,25 kg na 4 litry wody, przy moich 15kg na 5 litrów brzmi aż śmiesznie. Z resztą większość przepisów podaje takie ilości jak ja zastosowałem ;)
ilovewino.pl - 2015-11-30
To się nie może udać. Uważam że do takiej ilości śliwek wpisy powinno być dwa razy mniej. Poza tym po przecedzeniu wino powinno sie jeszcze klarowac ze 2 miesiace zanim wleje się go do butelek
tomek29kce - 2014-08-20
Czyżby rodzaj drożdży nie miał znaczenia?
mandelman - 2014-07-29
Fajny prosty przepis, tylko nie napisane co i kiedy zrobić z tą łyżeczką kwasku cytrynowego
adi - 2013-10-14
Przepis ten jest na 5 l.?
Rysiek - 2012-08-06
Przepisy powinne byc bardziej szczegolowo opisane.
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub