Czy powinno się przechowywać jajka w lodówce? strona 3 z 4

2
Jak zmniejszyć ryzyko salmonelli
Istnieją także badania mówiące o tym, że nie powinno się przechowywać jaj w lodówce. Naukowcy dowodzą, że istnieje szereg czynności zapobiegających rozwojowi salmonelli, między innymi mycie, inspekcje sanitarne oraz śledzenie procesu dostaw między producentem a sklepami, w których są one sprzedawane. Oprócz tego, na terenie Europy przeprowadza się szczepienia przeciwko salmonelli, więc nie powinniśmy zbytnio obawiać się tej bakterii.
Naukowcy dowodzą, że szczepienia są niebywale skutecznym środkiem ochronnym przeciwko salmonelli. Amerykańskie towarzystwa żywieniowe dowodzą natomiast, że jajek w temperaturze pokojowej nie powinno się przechowywać przez okres dłuższy niż jedna do dwóch godzin. Twierdzą oni, że konsument nie ma możliwości by stwierdzić, czy w jajkach znajdują się szczepy bakterii.
Udostępnij na FB
Przeczytaj teraz: Zakażenie salmonellą
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub