Jak zapobiegać namnażaniu się bakterii w kuchni?

Stosując zaledwie kilka zasad, unikniesz panoszenia się bakterii w każdym kącie. Nawet jeżeli ich nie widzisz gołym okiem, uwierz, że jest ich wokół miliony.
Jak zapobiegać namnażaniu się bakterii w kuchni?
1
Myj często ręce gdy cokolwiek gotujesz. Mydło powinno znaleźć się tuz obok płynu do naczyń. To będzie częściej przypominać tobie i innym domownikom o potrzebie mycia rąk przed i po każdej czynności. Badania dowodzą, że umycie rąk jedynie wodą, nie niszczy bakterii, natomiast ciepłą wodą z mydłem owszem.
2
Myj deski do krojeni i sztućce zaraz po ich użyciu.
3
Myj owoce i warzywa przed umieszczeniem ich w lodówce. W ten sposób unikniesz toksycznych substancji w kuchni.
4
Spożywaj przygotowany posiłek najpóźniej 2 godziny od momentu ugotowania, a także nie pozostawiaj resztek na talerzach. Badania wykazały, że po 2 godzinach bakterie zaczynają się rozmnażać.
5
Gdy gotujesz mięso wołowe, zmiana jego koloru, nie świadczy o tym, że jest już ugotowane. Mogą nadal być w nim bakterie, szkodliwe dla człowieka, dlatego warto zainwestować w termometr kuchenny, który służy do sprawdzania, czy gotowane mięso osiągnęło temperaturę wymaganą do zabicia bakterii.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Uroda - 2010-08-31
Jak myje się co chwilę ręce to się one przesuszają. Poza tym takie unikanie bakterii może spowodować na przyszłość tylko mniejszą odporność. Jak się nie myje rąk po 20 razy dziennie to rzadziej się choruje. Jak się myje co chwilę i unika wszelkich bakterii to o zarażenie nie trudno.
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub