Jak zrobić jabłka w karmelu?

Jabłka w karmelu są jedną z ulubionych przekąsek dzieci. Są one również jednym z tradycyjnych smakołyków podawanych na Halloween. Poniżej przedstawiam przepis na jabłka w karmelu. Przepis na 10 jabłek w karmelu Czas przygotowania ręcznego: 30 min Całkowity czas przygotowania: 1h
Jak zrobić jabłka w karmelu?
Rzeczy, których potrzebujesz:
10 jabłek, 10 drewnianych patyczków do szaszłyka, karmel
1
Jabłka umyj i dobrze wysusz. W każde jabłko wbij patyczek do szaszłyka. Jabłka połóż na talerzyku wyścielonym papierem do pieczenia.
2

Przygotuj karmel wg przepisu -> przepis na karmel. W trakcie przygotowywania karmelu, w osobnym garnku podgrzej 200 ml śmietany. Gdy karmel osiągnie odpowiednia barwę, połącz karmel ze śmietaną i dobrze wymieszaj.

3
Jak jeszcze karmel będzie gorący zamocz w nim po kolei jabłka, tak aby cała łupka była nim pokryta. Odłóż jabłka na talerzyk z papierem do pieczenia a następnie włóż do lodówki na godzinę, aby karmel stwardniał.
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
domi890 - 2012-10-16
Świetny pomysł, jeśli ktoś ma founde to również się sparwdzą jabłuszka w gorącej czekoladzie :)
adam - 2010-12-03
Pycha gorąco polecam nie zimno XDDDDD Są lepsze na gorąco z ciekłym karmelem ;)
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub