Jak zrobić sernik na herbatnikach? strona 1 z 2

Rodzajów serników jest mnóstwo. Dlaczego więc piec w kółko te same? Warto urozmaicić sobie jadłospis i segregator z przepisami. Wszystkie potrzebne składniki do upieczenia tego pysznego sernika oraz wskazówki, jak tego dokonać znajdziesz poniżej.
Jak zrobić sernik na herbatnikach?
Rzeczy, których potrzebujesz:
75g masła, roztopić, 1/4 szklanki cukru, 1 1/4 szklanki pokruszonych herbatników (najlepiej ciastek digestive - grahamowych), 2/3 szklanki bitej śmietany, 1 szklanka posiekanej czekolady, 1 szklanka posiekanych pikanów (orzechów), 500g kremowego, miękkiego serka twarogowego, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki polewy karmelowej.
1
Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2
W średniej wielkości misce zmieszaj roztopione masło i cukier.
3
Dodaj pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszaj.
4
Wyłóż miksturę na spodzie tortownicy i na jej brzegach.
5
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut.
6
W małym rondelku rozpuść bitą śmietanę. Doprowadź ją do wrzenia.
7
Następnie zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, ale nie mieszaj. Pozostaw na około pięć minut. Teraz lekko przemieszaj.
8
Wylej na ciasto. Posyp orzechami.
Udostępnij na FB
9
W średniej misce ubijaj ser i cukier, aż będzie puszysty, a cukier się rozpuści.
10
Dodaj jajka i ubij ser z nimi. Wylej masę serową na orzechy.
11
Włóż do piekarnika na 30-35 minut.
12
Gdy ciasto przestygnie wyjmij je z tortownicy i pozostaw do całkowitego schłodzenia.
13
Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej cztery godziny.
14
Wyjmij z lodówki na dwadzieścia minut przed podaniem. Polej polewą karmelową.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub