Jak zrobić swojską kiełbasę?

Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
Jak zrobić swojską kiełbasę?
Rzeczy, których potrzebujesz:
mięso, jelita, maszynka do mielenia, sól, pieprz, woda, słodka papryka w proszku, gorczyca, czosnek, cukier, pektosol, gałka muszkatołowa
1
Zmiel mięso. Możesz użyć na przykład dwóch części wieprzowego i jednej wołowego lub z indyka, w zależności od twoich upodobań kulinarnych. Ważne, by razem było go 10 kg. Powinno też być chude, by kiełbasa nie była za tłusta, oraz pozbawione ścięgien.
2
Wieprzowina powinna być zmielona grubiej, niż wołowina lub indyk.
3
Wymieszaj mięso z kopiastą łyżeczką świeżo zmielonego czarnego pieprzu, trzema łyżkami słodkiej papryki, małym opakowaniem gorczycy, 5-6 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżkami cukru, 18 dag peklosoli, gałką muszkatołową według uznania (nie za dużo). Zagnieć wszystko dokładnie, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Spróbuj, czy nie trzeba bardziej przyprawić.
4
Dodaj szklankę wody i ponownie zagnieć. Jeżeli trzeba, dodaj jeszcze trochę wody, ale najwyżej jeszcze jedną szklankę.
5
Przykryj mięso i zostaw na około 2 godziny.
6
Napełnij jelita. Najwygodniej będzie zrobić to za pomocą maszynki do mielenia z końcówką do napełniania kiełbas. Zakręć i zawiąż jednej koniec jelita. Napełnij je na taką długość, jaką chcesz mieć kiełbaskę. Następnie ukręć koniec, utnij i zawiąż. Podobnie postępuj z resztą. Możesz też ułożyć kiełbasę w wianki.
7
Nakłuj każdą kiełbasę w kilku miejscach, aby usunąć powietrze, które dostało się podczas napełniania.
8
Sparz kiełbasy przez około 5 minut we wrzątku, jednak nie dopuszczaj do zagotowania wody.
9
Kiełbaski, kiedy już wystygną, uwędź w wędzaku, aż osiągną ładny brązowy kolor (ale nie za ciemny, gdyż jelita staną się twarde).
10
W zimnym i rzadkim dymie czas wędzenia wyniesie 3-5 godzin, w ciepłym i gęstym 1,5 godziny, a w gorącym około 1 godziny (w tym przypadku otrzymasz kiełbasę pieczoną, której nie należy wcześniej zaparzać).
Udostępnij na FB
Wskazówki
  • Jeżeli chcesz mieć prawdziwie swojską kiełbasę, mięso kup nie w sklepie, a prosto od hodowcy.
  • Komentarze Tipy.pl (12)

Nie będzie widoczny na stronie
 
odi - 2017-04-04
zdrowa z pektosolą - to trucizna .
smerf maruda - 2017-01-05
Swojska kiełbasa i pektosol....dobreeeeeeeeeeee..:-)))
ed - 2016-07-06
wg przepisu mojego nieżyjącego Dziadka do wędzęnia kiełbasy należy użyć gałęzi leszczyny, wiśni i jabłoni odmiana antonówka i wędzimy w specjalnym dole wykopanym w ziemi a nie w żadnym grilu
paweł - 2016-01-08
A ja już dawno zastąpiłem peklosól zwykłą solą w ilości ok 17-18g/kg farszu oczywiście tylko w kiełbasie, I kolor jest ładny jest praktycznie taki sam jak w przypadku peklosoli. Podstawowa rzecz przy wyrobie kiełbasy to nie przesadzić z jej chudością a przy wędzeniu dobre wysuszenie przed właściwym wędzeniem. Jestem amatorem totalnym ale zawsze wszystkim smakują moje wędliny. Pozdrawiam niedługo muszę coś zamieszać i we flaka wstawić, bo zapasy się kończą;)
zibi123 - 2015-12-09
podstawowy blad przy robieniu kielbasy Mieso najpierw kroimy na mniejsze kawalki i dajemy sol 1,5 dag na kilo Jesli dajemy rozne miesa to kazde osobno Obowiazkowo do kielbasy dajemy podgardle okolo 15 procent Dopiero po dwoch dniach mielimy i robimy kielbaske
zako75 - 2015-01-19
Po jutrze biorę sie za wedzenie polędwiczki,szynki i schabu. Zrobię tez kielbache według powyższego przepisu.
zako75 - 2015-01-19
Po jutrze biorę sie za wedzenie polędwiczki,szynki i schabu. Zrobię tez kielbache według powyższego przepisu.
kriss - 2014-12-29
nie pektosol ale peklosól znany jako E250.
Rakotwórczy, zwłaszcza podczas gotowania takiej kiełbaski.
kyla - 2014-12-19
Po to, żeby mieć satysfakcje, że zamiast oglądać tv zrobiłeś sobie wyśmienitą kiełbasę, bez konserwantów, spulchniaczy, 10l wody i Bóg jedyny wie czego jeszcze. Dlatego napisane jest,że mięso najlepiej u producenta lub bezpośrednio od rolnika. Po to browar.
browar - 2014-02-22
ludzie, a po co robić swoją, jeśli w sklepie można dostać kiełbasę wiejską od henrk kani bez konserwantów? :)
Silminyel - 2014-02-06
Pamiętam jak robiłam taką z rodzicami, kiedy byłam nieco młodsza. Z tym, że tato dorzucał tam jeszcze majeranek, czosnku było więcej a nie było za to gorczycy i pektosolu. Z majerankiem smakuje bardziej ziołowo i jakoś lepiej wygląda. Niespecjalnie wiem czym jest pektosol, próbowałam wyszukać w google, ale znalazło mi tylko jakieś lekarstwa na kaszel. Może wykażę się teraz głupotą i kompletną ignorancją, ale mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest?
Marcin86 - 2011-06-09
robiłem już ją raz i była bardzo smaczna choć wydaje mi się że za dużo papryki w zamian dam następnym razem troszke więcej czosnku.pozdrawiam
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub