Jak zrobić róże karnawałowe (kwiatowe faworki)? strona 1 z 2

Pyszne róże karnawałowe to kolejna wariacja karnawałowo – tłustoczwartkowa. Ciasto przygotowuje się podobnie jak w przypadku faworków, tylko inaczej układa. Różyczki nie są bardzo słodkie. Słodycz nadaje im cukier puder i marmolada. Jak zrobić takie róże? Przeczytaj poniżej.
Jak zrobić róże karnawałowe (kwiatowe faworki)?
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 jajka (o temperaturze pokojowej), 4 żółtka (temp. pokojowa), 1 białko (do klejenia różyczek), ½ łyżeczki soli, ½ szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki, 60g roztopionego masła, 1 shot brandy, rumu lub whiskey, olej do smażenia, cukier puder do posypania, dżem, galaretka lub marmolada do dekoracji
1
Mikserem ubij jajka, żółtka i sól, dopóki nie nabiorą gęstej konsystencji i cytrynowego odcienia. Ostrożnie wmiksuj do tej mieszanki cukier puder i shot brandy (lub innego alkoholu).
2
Powoli dodawaj do ciasta mąkę. Mieszaj ciasto przez 3-5 minut. Powinno być gęste, w konsystencji podobne do ciasta na chleb.
3
Posyp stolnicę mąką. Oderwij od ciasta kawałek i zwiń go w kulkę wielkości piłeczki tenisowej. Resztę ciasta przykryj szklaną misą lub ścierką, żeby nie wyschło.
4
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki kawałek, o grubości góra 0,3 mm!
5
Teraz znajdź trzy szklanki o różnych średnicach (najlepiej kufel, szklankę i kieliszek). Każda róża składa się z trzech kółek różnej wielkości, dlatego żeby utworzyć jeden faworkowy kwiatek będziesz musiała wykroić 3 różne części.róże karnawałowe - krok 5
6
Teraz, ostrym nożem, ponacinaj kółka tak jak pokazano na zdjęciu. Największe koło powinno mięć 6 nacięć, środkowe 4, a najmniejsze 2.róże karnawałowe - krok 6
7
Na środek największego z kół, przy użyciu pędzla nałóż małą ilość białka. Teraz połóż na największym kole kółko średnie. Umieść je tak, by jego nacięcia pokrywały się z nacięciami większego koła. Delikatnie dociśnij je, żeby białko skleiło ciasto w miejscu styku. To samo powtórz z najmniejszym kółkiem.
róże karnawałowe - krok 7
Udostępnij na FB
8
W dużym rondlu albo na bardzo głębokiej patelni rozgrzej olej rozmieszany z masłem. Olej powinien sięgać wysokości 10-13cm.
9
Sprawdź, czy olej jest już gotowy rzucając na niego malutki kawałeczek ciasta. Ciasto powinno opaść na dno, a następnie natychmiast wypłynąć na powierzchnię oleju. Jeśli ta operacja się uda, olej jest gotowy do smażenia.
10
róże karnawałowe - krok 10
Długą cedzakową łyżką kładź na olej róże, nie więcej niż 3 naraz. Smaż je około minuty (lub odrobinę krócej), a następnie ostrożnie wyjmij z oleju. Róże powinny nabrać złocisto-brązowego koloru.
11
Odkładaj usmażone róże na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem. Na środek każdej róży nanieś odrobinę dżemu lub marmolady.
12
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub