Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Naleśniki po amerykańsku nieco różnią się od ich polskich odpowiedników. Są grubsze i nieco przypominają racuchy. W niektórych przepisach znajdziesz nawet informację, że zamiast mleka, należy zastosować do ich przygotowania maślankę. Nie jest to jednak prawda. Oryginalne amerykańskie naleśniki robi się następująco:
Jak zrobić amerykańskie naleśniki?
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 ½ szklanki mąki, 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 1 ¼ szklanki mleka, 1 jajko, 3 łyżki roztopionego masła
1
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2
W środku sypkiej mieszaniny zrób otwór (tak jak w przypadku ciasta na pierogi) i wlej tam mleko, roztopione masło i wbij jajko. Dobrze zmiksuj całość, aż osiągnie gładką konsystencję.
3
Połóż patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Wylej na nią część ciasta (ok. ¼ szklanki na każdego naleśnika) i smaż dopóki naleśnik z obu stron nie nabierze lekko brązowej barwy.
4
Podawaj na gorąco, najlepiej z syropem klonowym :) Smacznego!
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (32)

Nie będzie widoczny na stronie
 
KarolinkaHudzik - 2017-01-19
KURDE, ale pyszne!
Smakosz - 2016-09-27
Wiekszego goowna niż syrop klonowy nigdy w zyciu nie jadłem. Byłem w USA jeden raz i zażyczyłem sobie u znajomych te słynne pancakes z syropem klonowym. Oni to żrą tonami a ja tylko ugryzłem i mało sie nie wyrzygałem. Dla smaku przywiozłem malutka buteleczkę tego świństwa do Ojczyzny by moje dzieci poznały smak amerykańskiego "szitu"....opinie podobne. Nie ma to jak NASZE nalesniki a nie amerykanski "szit" ... :)
niezwykł - 2016-07-18
Nie robiłam ich jeszcze i mnie juz kusi:D
Jassis - 2016-04-06
Nalesniki naprawde obrzydliwe, nie da sie przelknac. Tak mnie cos tknelo jak zobaczylam te 3,5 lyzeczki proszku, ale oczywiscie musialam wyprobowac no i niestety, wszystko wyladawalo w koszu.
Meggii - 2016-01-21
Za dużo soli. Naleśniki robione wg tego przepisu wychodzą bardzo niesmacznie.
Meggii - 2016-01-21
Za dużo soli. Naleśniki robione wg tego przepisu wychodzą bardzo niesmacznie.
Topxsecret - 2015-11-23
Wychodzi 5 szt. Dobre ale koniecznie mniej soli niz w przepisie. Szczypta wystarczy.
dii - 2015-10-08
trochę za słone i ciasto za geste
henia - 2015-08-31
wydaje mi sie że pomyłka w przepisie, zamiast 1 łyżeczka soli, to mialo być 1 łyzeczka sody, szczypta soli.....
henia - 2015-08-27
wydaje mi sie że pomyłka w przepisie, zamiast 1 łyżeczka soli, to mialo być 1 łyzeczka sody, szczypta soli.....
gość - 2015-04-30
Wychodzą tak słone, że aż nie da się ich jeść. Proponuje w ogóle nie dodawać soli...
alap - 2015-02-26
Super przepis! Wyszły pyszne - z syropem klonowym i z samym cukrem pudrem też bardzo smaczne :) polecam i dziękuję.
dzasta666 - 2014-05-25
Polecam osobiście lekko przepis zmodyfikować. Soli daję szczyptę, proszku do pieczenia zaledwie pół łyżeczki.
Jana - 2014-02-10

fijalkowska.olga_UJSiSdugw napisał

,Osobiście wolę normalne naleśniki. Czasami dla odmiany, żeby nie jeść ich cały czas z dżemem, zawijam, albo układam na nich pomarańcze, brzoskwinie, ananasa. Wcześniej namaczam owoce w żubrówce tej z trawką, ale może być inna wódka według uznania i polewam czekoladą. Te dwie opcje są moimi ulubionymi ;)


Robiłam tak samo, tylko, że w Palonej moczyłam wiśnie. Super do siebie pasują. No, tylko z takim obiadem nie można przesadzić :D

Silminyel - 2014-02-06
Lubię takie grube, puszyste naleśniki (choć przygotowuję je według nieco innego przepisu). Piszesz, że najlepiej je podawać z syropem klonowym. Masz rację, takie sa najlepsze, niestety syrop klonowy w Polsce jest nieziemsko drogi. (biorąc pod uwagę jak dobrze smakuje z naleśnikami i racuszkami i ta warto go od czasu do czasu kupić :) ) Ja zamiast syropu klonowego często używam syropu gruszkowego. Tzn gotuję gruszki w gęstym syropie, zamykam na zimę w słoiczkach, a później gruszki ze słoiczka wyjadam a pozostałym syropem polewam naleśniki. To tańsza i dobra alternatywa do syropu klonowego.
drakulka - 2013-12-11
Osobiście wolę normalne naleśniki. Czasami dla odmiany, żeby nie jeść ich cały czas z dżemem, zawijam, albo układam na nich pomarańcze, brzoskwinie, ananasa. Wcześniej namaczam owoce w żubrówce tej z trawką, ale może być inna wódka według uznania i polewam czekoladą. Te dwie opcje są moimi ulubionymi ;)
Naleśnik - 2013-12-10
dużo naleśników wyjdzie pyszny przepis dziękuje
lila - 2013-09-27
ile około wyjdzie naleśników?
dana - 2013-08-12
przepis znam podobny dodaję jedna 2 jaja na taką ilość mąki i naleśniki wychodzą pyszne ale smażę je na suchej dobrze rozgrzanej patelni nalewam na patelnię trochę ciasta i kiedy na całej powierzchni pojawiają się bąbelki z powietrzem przewracam na drugą stronę, nic się nie rozlewa =)
gość - 2013-08-02
Pyszne! Przed chwilą zrobiłam i wyszły świetnie. :)
... - 2013-05-09
Jeśli komuś naleśniki wyszły za słone ( jak było w moim przypadku ), dodajcie ok. 3 łyżeczki cukru i będzie dobrze.
Kama - 2013-04-29
Do AmericanGirl: Skoro masz połowę rodziny w Ameryce i sama tam byłaś 3 razy nie oznacza, że wiesz już jak gotują wszyscy amerykanie. Trochę pokory dziewczyno. Amerykanie robią naleśniki i na maśle i na maślance - zależy kto co lubi. A to, że twój wujek robi je na maślance wcale nie oznacza, że cała Ameryka też tak robi!!!! Poczytaj sobie trochę przepisów na amerykańskich stronach to może odrobinę zmądrzejesz.....
AmericanGirl - 2013-04-29
Śmiem stwierdzić że ten przepis to możesz sobie wsadzić gdzieś . Nie wiem czemu twierdzisz że oryginalne pancakes robi się z mleka , a nie z maślanki . To nie prawda oryginalne są z maślanki (zwykłej jak i truskawkowej , kto co lubi) + jagody lub czekolada (wedle uznania) . Wiem bo nie dość że mój najbliższy wujek (który mieszkał w ameryce do 28 roku życia , a teraz ma 35 , jest świetnym kucharzem) jest amerykaninem jak i połowa mojej rodziny , to sama byłam w Ameryce 3 razy.
trifosforoinozytolan cholecystokininy - 2013-04-15
Ciasto za gęste, za słone i w ogóle do dupy...
A, po usmażeniu staje się kruche i rozpada się przy każdej próbie przemieszczenia (np. przewracaniu)
Jak to, do cholery, ma działać?!
dotykamdna2 - 2013-03-27
Naleśniki byłby lepsze bez tej soli . ; )
juliaa - 2013-02-19
zrobiłam, ale osobiscie wole nasze polskie nalesniki... byc moze za duzo jest tego proszku do pieczenia.
kreska - 2013-02-11
Bez obrazy, ale fatalny przepis. Naleśniki mało słodkie, wcale nie wygladające jak pancakes(powinny być dużo grubsze) Nie polecam. Kicha, a robiłam dokładnie wg przepisu :(
SaraBylicka - 2013-02-03
Wyszły pysznie dziękuje
kiki - 2013-01-19
wszędzie szukałam przepisu dziękuje : )
niuniakowary - 2013-01-17
Świetne!!!;-)
Nati - 2012-10-03
z TAKĄ iloscia proszku do pieczenia ??!!
Eda - 2011-12-23
świetny przepis jem co sobota :)
Ilość pieniędzy, jaką wydajemy na żywność, jest ogromna. Główną część domowego budżetu stanowi jedzenie i picie, jednak...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub