Jak blanszować warzywa?

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.
Jak blanszować warzywa?
1
Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej groszek zielony lub fasolkę szparagową na 1-2 minuty.Blanszowanie warzyw
2
Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały".Blanszowanie warzyw 2
3
Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty, aby nie straciły smaku. Przełóż warzywa na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby obeschły.Blanszowanie warzyw 3
4

Blanszowanie kalafiora


Podziel kalafior na różyczki, przełóż je na duże sitko i zanurz w gotującej się wodzie na 1-3 min. Po tym czasie szybko wyciągnij sitko z wody i przełóż je do miski wypełnionej wodą i lodem na kolejną minutę.


Blanszowanie brokułów


Brokuły blanszujemy 1-2 minuty i postępujemy z nimi tak samo jak z kalafiorem. Dzielimy je na małe różyczki, kładziemy na sitko i wkładamy do wrzątku. Następnie szybko schładzamy w misce z lodem.


Blanszowanie pieczarek


Oczyść grzyby i wrzuć do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soku cytrynowego. Gotuj przez 2 minuty a następnie odcedź i włóż na moment do lodowatej wody. Wszelkie grzyby, w tym pieczarki zachowają więcej smaku gdy będą blanszowane na parze (na parze blanszujemy 1,5 razy dłużej).


Blanszowanie cebuli


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kładziemy na sitko i wkładamy razem z nim do gotującej się wody na ok 1 minutę. Aby cebula nie była ostra wystarczy przelać ją wrzątkiem.


Blanszowanie szpinaku


Szpinak połóż na sitku a następnie włóż do wrzątku na około 1 minutę. Następnie schłódź w lodowatej wodzie.


Blanszowanie bobu

Bób blanszujemy 1-2 minuty.


Blanszowanie brukselki


Brukselkę blanszujemy 2 minuty.


Blanszowanie cukinii

Cukinie blanszujemy 2 minuty.

Udostępnij na FB
Wskazówki
  • W parze wodnej należy blanszować 1,5 razy dłużej, niż w gorącej wodzie.
  • Warzywa blanszujemy w większości od 2 do maksymalnie 4 minut.
Przeczytaj teraz: Jak zamrozić grzyby?
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
IzaS - 2013-06-10
Gdy się umieszcza tekst w publicznym miejscu, trzeba zadbać też o poprawną mowę , mówi się"miększymi", ale bardziej miękkie. Zobacz sobie jak stopniuje się przymiotniki- poziom szkoły podstawowej
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub