Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
Jak zrobić szpinak ze śmietaną?
Rzeczy, których potrzebujesz:
350 gramów świeżego szpinaku, opłukanego, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki cebulki posiekanej w kostkę, 2 zgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki gęstej śmietany
1
Szpinak umyj i odkrój wszystkie twarde części.Szpinak świeży
2
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej odrobinę soli. Jak już się będzie gotować wrzuć na nią szpinak i gotuj przez 2 minuty.Gotowanie szpinaku
3
Szpinak po zblanszowaniu będzie zabierać bardzo mało miejsca.Blanszowanie szpinaku
4
Wyciągnij szpinak na sitko i odciśnij tyle wody ile to możliwe. Następnie porwij szpinak na małe kawałki.Odciskanie szpinaku
5
Roztop masło w średniej wielkości rondelku. Dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek i smaż, ciągle mieszając, aż zrobią się miękkie i aromatyczne (około 2 minuty).Stopione masło
6
Do cebuli z czosnkiem dodaj szpinak. Gotuj, aż zobaczysz, że szpinak puszcza sok. Zauważysz, że szpinak coraz łatwiej się miesza. Teraz dodaj śmietany, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Duś bez przykrycia przez około 4 minuty.Smażenie szpinaku
7
Szpinak ze śmietaną ściągnij z ognia, przełóż na talerz i spróbuj - jest przepyszny! Podawaj do dania głównego lub zmieszaj z makaronem.
Szpinak ze śmietaną
Udostępnij na FB
Wskazówki
  • Przepis na 2 osoby.
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Ala - 2017-02-14
Przepis świetny, aż nie mogłam się doczekać, gdy zagotuje się makaron... Rozpływa się w ustach :)
Shante007 - 2016-01-11
Do tego nie odciskiwac ile sie da lecz delikatnie, zachowujac z niego wode gdyby sos okazal sie za gesty. Smietanke podgotowac 5 minut na podsmazonym czosnku, zdjac z ognia i OW CZAS dodac szpinak, ewentualnie gorgonzole i wymieszac. Nie maltretuj tak tych pieknych zdrowych produktow...
Shante007 - 2016-01-11
Oj kochana.... Szpinak nie na parze a leciutko i szybciutko na suchej patelni tylko do "zwiedniecia" szpinaku
Silminyel - 2014-02-06
Szpinak ze śmietaną jest też dobry bez czosnku. Jest delikatniejszy. Nie wiem dlaczego, ale mi zazwyczaj wychodzi taki jakby "gęstszy" niż na tych zdjęciach. Taki szpinak ze śmietaną uwielbiam jeść na kolację do jajecznicy :)
Ilość pieniędzy, jaką wydajemy na żywność, jest ogromna. Główną część domowego budżetu stanowi jedzenie i picie, jednak...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub