Jak zrobić zapiekankę z makaronu, szpinaku i sera?

Szukasz pomysłu na szybki i łatwy obiad? Wypróbuj zapiekankę z makaronu, szpinaku i sera. Zobacz, że można jednocześnie najeść się szybko, zdrowo i tanio.
Jak zrobić zapiekankę z makaronu, szpinaku i sera?
Rzeczy, których potrzebujesz:
makaron (najlepiej świderki), żółty ser w kostce, mrożony szpinak, odrobina mleka, oliwa, ulubione zioła, 2 ząbki czosnku, mała cebulka, sól i pieprz, 2 garnki oraz naczynie żaroodporne.
1
Gotujemy makaron al dente. Do garnka dodajemy ziół i oliwy, dzięki temu makaron będzie bardziej aromatyczny i smaczny.
2
Na osobnej patelni rozmrażamy szpinak. Dolewamy odrobinę oliwy. Wyciskamy czosnek oraz drobno posiekaną cebulkę.
3
Ser trzemy na tarce, możliwie jak najdrobniej.
4
Do masy szpinakowej dodajemy trochę startego sera oraz mleka. Mamy uzyskać nieco wodnisty farsz. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
5
Odsączamy makaron, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy farsz szpinakowy. Mieszamy razem. Całość posypujemy grubą warstwą startego sera.
6
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni na 35-40 minut. Smacznego :)
Udostępnij na FB
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub