Jak zrobić własny odmrażacz do szyb?

W sklepach roi się od preparatów do odmrażania szyb. Niektóre z nich są swojego rodzaju tłustą mieszanką, która nałożona nieodpowiednio zafunduje Ci tłuste szyby, przez które będziesz niewiele widział. Co powiesz więc na zrobienie własnego preparatu do odmrażania szyb? A dokładniej preparatu zapobiegającego tworzeniu się lodowego płaszcza na szybie, lusterku itp.
Jak zrobić własny odmrażacz do szyb?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Ocet, Woda, Miękka szmatka, ręcznik – kilka sztuk, Miska / wiaderko
1
Do miski nalej 3 szklanki octu i jedną szklankę letniej wody. Pomieszaj.
2
W zrobionym preparacie namocz ściereczkę i delikatnie wykręć.
3
Przetrzyj ścierką szyby od wewnątrz i zewnątrz oraz lusterka.
4
Pozostaw do naturalnego wyschnięcia.
5
Powtarzaj powyższy zabieg co kilka dni, aby odnowić ochronę swoich szyb.
6
UWAGA: Szyby w samochodzie wewnątrz zamarzają ponieważ podczas minusowych temperatur nagrzane powietrze w środku samochodu się skrapla a następnie osadza na szybach i zamarza. Dlatego dobrze jest po jeździe dobrze wywietrzyć i wychłodzić wnętrze samochodu - wówczas szyba będzie sucha i bez lodu wewnątrz.
Udostępnij na FB
Ostrzeżenia
  • Nigdy nie używaj gorącej wody do zrobienia preparatu lub do polania nią szyby samochodu.
Wskazówki
  • Szyby powinny być dobrze umyte przed naniesieniem preparatu,
  • Jeżeli jest to słoneczny dzień ustaw samochód tak, aby słońce padało na szybę i dobrze ją nagrzało,
  • Jeżeli temperatura powietrza jest poniżej zera, nakładaj miksturę jedynie w pomieszczeniu zamkniętym, tj. garaż, w przeciwnym razie szyba może popękać,
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
zigitrn - 2012-10-31
Podobny patent z zaparowanymi szybami jest... nie działa :P
daria16rog - 2012-10-31
Te rady na pewno się przydadzą już niedługo.
ja - 2011-12-09
Jak zwykle ocet najlepszy. Polecam też do mycia szyb w domu, czy do usuwania brudu w kuchni
Truskawki to bardzo smaczne i przydatne owoce. Robimy z nich dżemy, soki, konfitury, nalewki oraz smakowite desery. Z...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub