Jak zrobić omlet w piekarniku? strona 1 z 2

Omlet z jajek i szynki, czy boczku i warzyw jest pożywnym i smacznym śniadaniem. Przygotowanie takiego omletu trwa więcej niż godzinę, ale naprawdę warto jest poświecić tyle czasu. W porównaniu z omletami które z reguły robi się na patelni, ten przygotowujemy w piekarniku. Trudno dokładnie określić dokładny czas przygotowania tej potrawy, ponieważ dużo zależy od rozmiaru naczynia żaroodpornego w którym go pieczemy i ilości używanych składników; dobrym sposobem na określenie czy omlet jest gotowy jest wbicie w niego drewnianej wykałaczki - jeśli wykałaczka po wyciągnięciu jest czysta to znaczy, że pieczony omlet jest już gotowy.

Jak zrobić omlet w piekarniku?
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 jajka, 1-2 pomidory, 1/2 papryki, 1 szalotka, 15 dkg boczku lub szynki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki stołowe mąki, Olej lub oliwa, Sól i czarny pieprz do smaku.
1

Szalotkę obierz i posiekaj; w rondelku rozgrzej olej i smaż szalotkę na małym ogniu, aż będzie miękka i nabierze złocistego koloru.

Smażenie cebuli
2

Pokrój szynkę lub boczek (w zależności czego używasz), jeśli ma twardą skórkę to usuń ją. Dodaj do cebuli i smaż razem, mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.

Smażenie szynki
3
Przełóż usmażona szynkę i cebulę do naczynia żaroodpornego.Szynka z cebulką
4

Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Rozbij jajka do miski i dopraw je solą i pieprzem.

Doprawianie jaj na omlet
5

Jaka ubij za pomocą miksera ręcznego (będzie to znacznie szybsze niż ubijanie za pomocą trzepaczki).

Ubijanie jaj
6

Do ubitych jajek dodaj około 2 łyżek mąki (jeśli lubisz omlet bardziej sztywny dodaj więcej mąki).

Jajka z mąką
7
Dodaj mleko.Jajka z mąką i mlekiem
8
Kontynuuj ubijanie, aż wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączą.
Ubijanie jaja na omlet
Udostępnij na FB
9
Papryka pokrojona

Usuń nasiona z papryki i pokrój ja w drobna kostkę; szynkę i cebulę pokryj warstwą pokrojonej papryki.

10
Pokrojone pomidory

Pomidory przekrój na pól i usuń z nich zielone, twarde części i następnie pokrój w kostkę i połóż równa warstwą na paprykę.

11
Warzywa z jajkiem na omlet
Na warzywa wylej wcześniej przygotowane ciasto.
12
Pieczenie omleta w piekarniku
Włóż naczynie do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 35-55 minut.
13
Gotowy omlet

Czas pieczenia omletu uzależniony jest od ilości użytych składników oraz wielkości naczynia - im wyższy jest poziom ciasta w naczyniu - tym dłuższy będzie czas pieczenia. Kiedy omlet jest już gotowy, wyciągnij go z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

14

Pokrój omlet na kawałki i ostrożnie przenieś na talerz. Podawaj go ciepły na śniadanie lub obiad. Smacznego!

  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub