Jak zrobić gulasz wołowy? strona 1 z 2

Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu na jego przygotowaniu, ale rezultat na pewno Cię nie zawiedzie. Co może smakować lepiej niż uduszone warzywa i soczysta wołowina?
Jak zrobić gulasz wołowy?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Około 1 kg wołowiny, 2-3 pomidory lub 1-2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, 2-3 średnie marchewki, 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, Papryka słodka w proszku (1/2 łyżeczki), 4-5 liści laurowych, Olej, 2/3 szklanki przegotowanej wody, Sól do smaku.
1
Mięso pokrój na kostki wielkości około 1 cm.Mięso wołowe
2

Na patelni rozgrzej około 2-3 łyżki oleju. Następnie wrzuć mięso na dobrze rozgrzany olej. Bardzo ważne jest, aby na patelni była tylko jedna warstwa mięsa, więc jeśli Twoja patelnia jest zbyt mała podziel mięso na dwie porcje i usmaż po kolei.

Smażenie mięsa
3

Mięso wołowe usmaż dokładnie z każdej strony na wysokim ogniu.

Smażenie wołowiny
4

Kiedy mięso jest już usmażone z każdej strony na brązowy kolor przełóż do garnka. Następnie dodaj do wołowiny 2/3 szklanki przegotowanej wody, liście laurowe i dopraw wszystko solą.

Usmażona wołowina z liśćmi laurowymi
5

Przykryj garnek przykrywką i postaw na małym ogniu. Woda nie powinna się gwałtownie gotować, a jedynie wrzeć. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.

Pokrojona cebula
6

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć do niej cebulę i smaż na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor (około 10-15 minut).

Smażenie cebuli
7

W międzyczasie, kiedy smażysz cebulę, umyj i obierz marchewkę. Następnie zetrzyj ja na największych oczkach tarki.

Ścieranie marchewki na tarce
8

Startą marchewkę dodaj do cebuli i duś wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Podsmażanie marchewki z cebulą
Udostępnij na FB
9
Smażenie pomidorów z marchewką i cebulą

Umyj i pokrój pomidory, następnie dodaj je do reszty składników na patelni. Jeśli używasz koncentratu pomidorowego, rozpuść 2 łyżki w 1/2 szklanki wody. Wymieszaj dokładnie i wlej na patelnię. Dodaj sól i paprykę w proszku i duś wszystko przez 5 minut.

10
Smażenie pomidorów z marchewką, papryką i cebulą

Umyj czerwoną paprykę i usuń z niej gniazda nasienne. Pokrój ją w paseczki i dodaj do reszty smażonych składników. Duś wszystko przez kolejne 2 minuty i ściągnij patelnię z palnika.

11
Duszenie gulaszu

Całą zawartość patelni przełóż do garnka z duszoną wołowiną, ale nie mieszaj. Przykryj garnek przykrywką i duś wszystko do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (przez mniej więcej 15-20 minut). Spróbuj sos i jeśli jest taka potrzeba dodaj więcej soli.

12
Gulasz wołowy

Tak przygotowany gulasz z wołowiny i warzyw podawaj z wybranymi dodatkami. Smacznego!

  • Komentarze Tipy.pl (6)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Janusz - 2017-02-24
Tego mięsa się nie SOLIIIIII!!!!!
Tomasz - 2016-09-26
Super wlaśnie wcinam genialne pozdrawiam
sielaaaas - 2016-08-31
totalna kaszana!! chcecie zepsuć kawałek dobrego mięsa na nic nie wartą potrawę to trafiliście we właściwe miejsce. TEGO MIĘSA SIĘ NIE SOLI bo będzie twarde... po za tym nie ma kluczowych wskazówek jak np ile to dziadostwo gotować... najgorszy przepis internetowy. gorąco NIE POLECAM !!!!
Byu - 2016-07-08
Właśnie zjadłem. Świetny przepis, prosto i smacznie.
Mikolaj - 2014-09-24
Pierwszy raz zrobilem gulasz wyszedl super dziekuje
papojka - 2014-04-09
dobrze napisane krok po kroku!:) ja sie nauczylam na przepisie babci grypoodpornej z marchewkami cebula czosnkiem i inne :)
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub