Jak zrobić rybę w cieście? strona 1 z 7

Do podanego poniżej przepisu, wykorzystaliśmy dorsza, ale w zasadzie większość świeżych ryb nada się doskonale. Upewnij się tylko, że dokładnie wyczyściłeś rybę z łusek i pokroiłeś ją w kawałki odpowiednie do smażenia. Taką smażoną rybę w cieście możesz podawać z różnymi dodatkami. Dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami, ale będzie też dobra z frytkami czy ryżem.
Jak zrobić rybę w cieście?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Około 1 kg filetu z dorsza, 3-4 jajka, 2 szklanki mąki, Olej, Sól i pieprz do smaku.
Udostępnij na FB
1
Ryba przygotowana do smażenia
Rybę dokładnie umyj pod zimną wodą i pokrój w odpowiednie porcje.
2
Jajka
Jajka rozbij do miseczki dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Do drugiej miseczki wysyp mąkę.
3
Obtaczanie ryby w mące
Każdy kawałek dorsza posól z każdej strony i obtocz w mące.
4
Obtaczanie ryby w jajku
Połóż patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej olej. Kiedy olej jest już rozgrzany, obtocz kawałek ryby w jajku i połóż na patelnię.
5
Smażenie ryby
Smaż każdy kawałek dorsza z każdej strony, do momentu, aż ryba będzie gotowa. W zależności od wielkości porcji, może zająć to od 5 do 10 minut.
6
Smażona ryba
Smażone ryby dobrze smakują chlebem, z tłuczonymi ziemniakami, z frytkami czy ryżem. Smacznego.
Przeczytaj teraz: Jak smażyć ryby?
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub