Jak zrobić omlet tamago? strona 1 z 7

Kuchnia japońska nie raz potrafi nas zaskoczyć. Tak pewnie jest i tym razem. Jajka w formie omletu tamago zaskakują formą i sposobem podania. Jest to rolowany na patelni omlet, bardzo popularny w Japonii i często spożywany na lunch. Można go zrobić w formie solo, lub dodać np. bardzo drobno posiekaną szalotkę.
Jak zrobić omlet tamago?
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 duże jajka, 1/4 łyżki jasnego sosu sojowego (do kupienia tutaj), bulion dashi (opcjonalnie), 1 łyżka cukru, 1 łyżka sake lub wódki (opcjonalnie), szczypta soli do smaku.
Udostępnij na FB
1
omlet tamago - krok 1
Dla najlepszych efektów najlepiej użyć patelni prostokątnej. Tylko na takiej robienie japońskiego omletu tamago ma sens. Jeśli jednak nie masz takiej patelni spróbuj uzyskać podobny efekt na zwykłej, okrągłej patelni. Jest to możliwe.
2
omlet tamago - krok 2
Wbij jajka do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i zamieszaj lekko, ale nie ubijaj.
3
omlet tamago - krok 3
Rozgrzej patelnię na niewielkim ogniu.
4
omlet tamago - krok 4
Następnie natłuść ją oliwą po czym zlej oliwę do małej miseczki.
5
omlet tamago - krok 5
Możesz też zamoczyć w oliwie papierowy ręcznik i w ten sposób natłuścić nagrzaną patelnię.
6
omlet tamago - krok 6
Wylej około 1/4 masy jajecznej na patelnię.
7
omlet tamago - krok 7
Przemieszaj je lekko drewnianą lub plastikową łopatką, tak jakbyś robiła jajka smażone.
8
omlet tamago - krok 8
Gdy jajka zaczną się ścinać zroluj je na jedną stronę patelni. Nie przejmuj się, że jajka w rulonie nie będą pięknie wyglądać na tym etapie. I tak będą schowane w środku.
9
omlet tamago - krok 9
Ponownie natłuść patelnię natłuszczonym ręcznikiem papierowym.
10
omlet tamago - krok 10
Wylej kolejną część jajek na patelnię, mniej niż poprzednim razem. Unieś delikatnie zrobiony rulon szpatułką, aby jajka wpłynęły również pod niego.
11
omlet tamago - krok 11
Tym razem nie mieszaj jajek, ale pozwól im się ściąć jak w omlecie.
12
omlet tamago - krok 12
Gdy jajka będą już podsmażone zawiń je w rulon. Po prostu za pomocą szpatułki zacznij owijać już gotowy rulon w warstwę jajek na patelni. Przełóż rulon raz, odczekaj około 10 sekund, następnie przewróć go kolejny raz i ponownie odczekaj 10 sekund i tak do końca, aż zawiniesz całość.
13
omlet tamago - krok 13
Ponownie natłuść patelnię. Wylej kolejną część jajek i powtórz kroki 10-12, aż jajka się skończą.
14
omlet tamago - krok 14
Gotowy rulon podsmażaj jeszcze na patelni z wszystkich stron. Dociskaj go szpatułką, aby forma jajeczka jeszcze bardziej się zbiła i trzymała.
15
omlet tamago - krok 15
Gotowy omlet wyłóż na bambusową matę do sushi.
16
omlet tamago - krok 16
Za pomocą maty dociśnij jeszcze rulon jajeczny z wszystkich stron.
17
omlet tamago - krok 17
Jeśli chcesz owiń matą omlet i pozostaw go do przestygnięcia.
18
omlet tamago - krok 18
Omlet tamago pokrój na plastry. Podawaj z sosem sojowym, ryżem.
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
co to ma być - 2016-11-07
na milion stron trzeba było to rozbić... przepis na omlet na 19 stron... wszystko dla reklam

BADZIEWIE
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub